Ärkehertiginnan av Österrike missar aldrig Shen Yun
Hans kejserliga och kungliga höghet Sandor Habsburg Lothringen, ärkehertig av Österrike, prins av Toscana (till höger) och ärkehertiginnan Herta Margarete Habsburg Lothringen, ärkehertiginna av Österrike, och prinsessan av Toscana (i mitten) njöt av Shen Yun Performing Arts på Wiener Stadtshalle i Wien den 10 mars. (Foto: Epoch Times)


Ärkehertiginnan Herta Margerete Habsburg-Lothringen av Österrike sade att hon alltid ser Shen Yun när sällskapet kommer till Wien. Hon beskrev Shen Yuns föreställning på Wiener Stadthalle som storartad och universell.

— Vi har blivit förbluffade varje gång vi sett Shen Yun. Därför kommer vi aldrig att missa denna föreställning, sade ärkehertiginnan Habsburg-Lothringen, som också är prinsessan av Toscana. Hittills har hon sett showen tre gånger. 

Hon och hennes make förärades med The Hague Award 2014 ”för deras utomordentliga arbete med att föra fredsprocessen framåt”, enligt prisutdelarens meddelande. Hon och hennes man, ärkehertigen, är kungliga beskyddare av Suveräna Militära Hospitaliära Orden av Sankt Johannes av Jerusalem av Rhodos och riddarna av Malta.

I hennes ögon är artisterna i Shen Yun ”inte bara en av de bästa, men de bästa dansarna i hela världen. Dessutom kan koreografin och dräkterna bara sägas vara de enda i sitt slag”.

Klassisk kinesisk dans rymmer Kinas rika kulturtraditioner, vilket gör dess rörelser djupt uttrycksfulla, enligt programbladet. Ärkehertiginnan sade att publiken kan uppfatta dansarnas kommunikativa kraft:

—  Den grace och karisma som artisterna utstrålade är superb, och publiken kan känna det.

Shen Yun når människor från alla kulturella bakgrunder, enligt ärkehertiginnan.

Musik och konst är universella språk utan några barriärer, även om man inte förstår det kinesiska språket.

En klassisk dansare sade: – Jag hade gåshud under hela föreställningen.

Hanne Vergauven är en klassiskt skolad dansare från Belgien. Hon sade att hon hade gåshud under hela föreställningen på Wiener Stadthalle. Hon kom till Wien för ett utbytesprogram och var glad över att hon inte missade Shen Yun.

Hon sade att föreställningen gjorde henne nästan mållös och sade:

— Jag vet faktiskt inte vad mer jag ska säga än att den var fantastisk.


Wolfgang Gotz, pensionerad chef för Wien Public Housing Association, var nöjd över att han fick se Shen Yun Performing Arts. (Foto: Florian Godovits/ Epoch Times)

Wolfgang Gotz, pensionerad chef för Wien Public Housing Association, var nöjd över att han fick se Shen Yun Performing Arts. (Foto: Florian Godovits/ Epoch Times)

Wolfgang Gotz, pensionerad chef för Vienna Public Housing Association, hittade av en slump ett flygblad om Shen Yun. Han köpte snabbt en biljett. Han sade:

— Jag är helt exalterad av att ha sett den här föreställningen. Den var så färgstark och full av överraskningar och jag är glad att jag inte missade Shen Yun.

Han anser att den västerländska kulturen har blivit alltför tekniskt orienterad och hoppas att Shen Yun ”har en positiv inverkan på västerländsk kultur och kan hjälpa oss att återvända till våra rötter. Den asiatiska filosofin att himlen, jorden och människorna har en koppling till varandra kan vara välgörande i det hänseendet.”

— Den artistiska återgivningen var exceptionell, och jag blev djupt rörd. Jag kan bara tänka att för att nå en sådan standard i föreställningen måste det ha legat hård träning bakom.

Han sade att han kommer att säga till sin familj, vänner och bekanta att:

– De måste se showen – inte bara på grund av de fantastiska konstnärliga prestationerna, utan också för att de kommer att lära sig mer om Öst.

Qin Huang, NTD Television och Heide B Malhotra rapporterade.

Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar i Milano, den 20-22 mars. Den 25-26 mars uppträder danskompaniet i Dublin, Irland och den 28-29 mars i Birmingham, och den 31 mars-1 april Salfjord, Storbritannien. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.