Argentina firar lagandan
Argentinska landslagets supportrar i Buenos Aires firade sitt lags stora prestation i fotbolls-VM 2014. (Foto: Joe Raedle/Getty Images)


Fastän Argentina förlorade VM-finalen i fotboll mot Tyskland i mitten av månaden gick ändå alla argentinare ut på gatorna och firade lagets spel.

Tiotusentals samlades runt “Obelisco”-monumentet i Buenos Aires med flaggor och målade ansikten i landets färger, blått och vitt. Genomgående visade kommentarerna en blandad känsla av glädje och sorg, men de flesta nämnde även en känsla av stolthet över den laganda som spelarna hade visat under hela turneringen.

Juan Manuel López var bland dem och sade till Epoch Times att trots sorgen över resultatet föredrog han att betona den goda sidan.

Jag känner mig mycket stolt över den här placeringen, andraplatsen. Man vill alltid vara på topp, men jag tror att komma på andra plats med så bra spelare och lag är någonting bra, och vi måste bara fira det.

Lagets nyckelspelare

Angående spelet hos lagets nyckelspelare sade han:
– De spelade bra varje match. De var lagmedlemmar mer än individuella spelare.

– [Lionel] Messi hade några briljanta ögonblick men man förväntar sig mer av honom. Detsamma hände med [Gonzalo] Higuain, [Ezequiel] Lavezzi och alla andra. De kunde ha gjort det mycket bättre. Men lagspelet var som helhet bra, sade López.

Nadia Silingüa, en annan supporter som begav sig ut på gatorna för att hurra för det Argentinska laget sade:
– Naturligtvis ville vi vinna. Men sanningen är att de gjorde sitt bästa.

”Vi hade allting”

– Det tyska laget var en tuff motståndare… och vårt lag hade viljan, passionen och kärleken för spelet. Men det andra laget var starkare. Jag vet inte varför vi inte vann, vi hade allting, förutom att vi ibland inte hade tillräckligt med tur.

Det var den känslan som fanns på gatorna och sociala media i Argentina.
– Vi var mycket nära att vinna, vi förlorade på de sista 10 minuternas övertid. Efter att ha slagit Brasilien med 7-1 var tyskarna ganska säkra på att de lätt kunde slå oss, men det var inte så lätt. Och vi är alla mycket stolta över laget och hur de spelade… vi förtjänar att fira, för de gjorde ett fantastisk VM. Det finns alltid vinnare och förlorare men vi är ändå mycket stolta, sade professorn Maria Laura Vigliero, som också firade på gatorna i Buenos Aires.

Spelarna själva talade också om dessa känslor. Javier Mascherano, en nyckelspelare i laget, erkände vid en presskonferens att laget kände ”en stor smärta” för att de ”ville få med sig vinnarpokalen till Argentina”. Men så lade han till: ”I ett land där folk har svårt att tro på någonting, tror de på oss i laget. Jag har det stödet.”

Han belyste också känslan i laget när de inte vann pokalen. De visade ”en del värderingar för folk om hur man spelar, hur man gör det, hur man inte ger upp. Vi hoppas att vi kan visa er en väg att gå vidare”.