Arganolja - gott för både smak och samvete
Arganträdet växer endast i Marocko. (Foto:Luc Viatour/Wikimedia)


Vad är det som är riktigt gott tillsammans med varm getost och franskt bröd och som hjälper fler än 10 000 personer i en avlägsen by i Marocko? Vet du inte? Svaret är arganolja – en unik, handpressad olja som har tagit etisk handel till en helt ny nivå.

Denna förstklassiga gyllene olja har nu börjat upptäckas av stjärnkockar runt om i världen. Gillar man olivolja är det högst troligt att man även kommer att tycka om arganoljan.

Arganoljan kommer från nötterna
på arganträdet. Det inhemska berberfolket i Marocko har använt oljan i flera hundra år.

Förutom en hög halt av vitamin E – dubbelt så mycket som olivoljan – är arganoljan fulladdad med antioxidanter. Innehållet av omega-9 och omega-6 är över 80 procent. Dess ovanliga kombination av steroler sägs hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Kanske är det också sättet som arganoljan framställs på som gör den så hälsosam. Fair Trade-företaget Argand’or låter kvinnorna i den inhemska berberstammen producera ekologisk olja för hand. Detta har lett till arbete och försörjning åt tusentals familjer i regionen.

Mohamed El Karz, grundare till företaget, säger att han blev engagerad i produktionen av en slump.

– När jag borrade efter vatten under ett infrastrukturprojekt upptäckte jag den hotade arganskogen och berberkvinnorna. Jag såg att kvinnorna använde nötterna i matlagningen och för att göra medicin och hudprodukter. Jag tänkte att om dessa människor bara hade en marknad så skulle de kunna försörja sig själva genom att producera denna speciella olja, berättar Mohamed.

Mohamed satte igång ett samarbete
med Rudolph Bresink för att hjälpa berberkvinnorna att få ut oljan på den internationella marknaden.

De första försöken att forma kvinnornas kooperativ gick inte så bra då berbermännen gjorde motstånd.

– Till slut efter mycket diskussion
med de högsta männen i stammen kunde vi sätta upp vårt första företag efter 10 års hårt arbete, säger Mohamed.

Med hjälp från det tyska företag som han arbetade för kunde man ge kvinnorna i företaget en chans att lära sig läsa och skriva. Detta var ett alldeles särskilt genomslag för dem.

Kvinnorna insisterade på att behandla oljan för hand, på samma vis man gjort i tusentals år. Detta försäkrade att de hade oljan kvar i byarna, att hantverket skulle överleva och att de alltid skulle ha arbete. Det går åt nio kilo nötter och åtta timmars arbete för att tillverka 0,3 kilo olja på flaska.

Snart började den långsamt pressade fräscha oljan att vinna priser. 2005 blev den utnämnd till årets produkt i den prestigefyllda ekologiska Bio-Fach-mässan i Tyskland. Ekologiska magasin såsom ODE fick upp ögonen och valde Argand’or till en av de mest inspirerande och bärkraftiga produkterna i världen. Stjärnkockar i hela Europa använder oljan regelbundet och kungen av Marocko har personligen hedrat kvinnornas företag.

Numera är över tusen kvinnor involverade i att tillverka handpressad arganolja för Argand’or, och fler väntar på att få vara med. Produktionen försörjer fler än 10 000 familjer.

– Våra strategier baserades på uppfinningsrikedom och ett socialt ansvar. Andra företag får gärna lära sig av oss, säger Mohamed.

Sparrissallad med arganoljedressing
340 gram färsk sparris
1 ägg
4 matskedar arganolja
1 matsked balsamvinäger
1 tesked senap
salt och peppar
färsk hackad basilika

Häll vatten i en stor kastrull. Koka sparrisen med smör och salt i 6-10 minuter.
Koka ägget. Förbered en vinaigrette genom att blanda arganolja, balsamvinäger, senap, salt och peppar. Häll i två matskedar av vattnet som du kokat sparrisen i. Skär ägget i små kuber. Lägg upp sparrisen på tallrikar. Häll vinaigretten över. Avsluta med att strö äggtärningarna och basilikan ovanpå.

Översatt från engelska