Årets svenska mästare i konditori korad
Sara Aasum Hultberg koncentrerad över Petit fours. (Foto: Cecilia Samuelsson/ Epoch Times)


Det var jubel och en enig jury när Årets konditor 2014 korades på fredagen på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan. 24-åriga Sara Aasum Hultberg som kom före veteranerna arbetar på Taverna Brillo i Stockholm och var själv osäker på om hon skulle vinna.

Sara Aasum Hultberg, som efter sista momentet sade att hon bara ville sova, stod nu i ett regn av guldkonfetti och med ett champagneglas i handen.

– Jag hade missat lite grejer, men nu är det bra. Jag har tränat jättemycket efter jobbet, sade hon.

På andra plats kom 37-åriga Mattias Lundhal som arbetar på Hotell Gisslingen i Skanör, och på tredje plats kom Per Bäckström, 42 år, som är produktchef på Wienercafét i Stockholm.

Tog hem segern med klassiskt koncept

Sara Aasum Hultbergs tävlingstema var "Klassiskt". Hon skrattade till när hon säger att hon gillar att improvisera. Vissa saker som presenterades hade hon inte provat förut. Med kompositionen var utgångspunkten enkla smaker.

– Jag har tänkt klassiskt, både utseendemässigt och med smakerna, och gjort någon slags tvist på det, sade Sara.

Saras vinnande smaker var pistage jaconde, hallonsorbet, mandelganache, björnbär, smördeg, karamelliserad quinoa, passions- och ingefärskräm, citron, choklad, lakris och maräng. 

Ett nytt moment i årets tävling var glasstårtan eller en glasskreation. Därtill skulle finalisterna baka en trevåningstårta, en Petit four-bricka (Petit four är ett minibakverk som man kan ta i två tuggor) samt en gräddbakelse. De hade 10 timmar på sig, fritt disponerade under två dagar.

Smaken viktigast

Trots finalisternas stora skillnader i tävlings- och arbetslivserfarenhet blev det inte lätt för juryn att avgöra årets vinnare.

– Vissa var bra på Petit fourer och vissa hade bättre smaker på tårtan, men Sara stack ut lite mer då hon hade bättre smaker överlag, sade konditor Jennie Elmerfors från Gateau i juryn.

Vid ett långbord satt juryns sju konditorer och tävlingens sponsor och smakade av tävlingsbidragen. Högst poäng gav smak, sedan utseende och teknik. De som drog över tiden fick poängavdrag. Fem minuters försening resulterade i fem minuspoäng från respektive domare. Tiden blev den största utmaningen för deltagarna under tävlingen.  

Metodjuryns bedömning på finalisternas arbete, yrkesskicklighet, om de blev klara i tid och att de inte hade något färdigt med sig fick större betydelse än vanligt i årets tävling.

Bakprogrammen väcker intresse för konditori

Svenskens intresse för konditori beskrevs som en ”ketchupeffekt” som har väckts i och med TV:s båda bakprogram ”Dessertmästarna” och ”Hela Sverige bakar”. Populära konditorer har blivit självklara i TV:s underhållningsprogram enligt Arlas konditorrapport 2014, som presenterades under tävlingen.

Att bli svensk mästare i konditori idag kan förändra livet, säger Martin Lundell som är arrangör för Årets konditor och vd för Sveriges bagare och konditorer. Som exempel nämner han den tidigare vinnaren Roy Fares, som ofta syns i media och har över 50 000 följare på instagram.

Martin Lundell är mycket glad över bakprogrammen och menar på att de gör konsumenten mer kunniga och det resulterar i att konditor hantverket förbättras. Däremot tror han inte att programmen får oss att baka mer hemma. 

– Man köper mer goda saker. Vi inreder våra kök för massor av pengar och köper massor av kokböcker men det är mer kunskapsskapande än att vi bakar själva, sade Martin Lundell.

Skjuts i karriären

Det som utgör en Svensk mästare i konditori är att vara en duktig yrkesman, jobba snyggt och baka bakverk med fantastiska smaker. Tävlingen anordnades för första gången 1988 och är det svenska mästerskapet för professionella konditorer.

Som vinnare i Årets konditor 2014 fick Sara Aasum Hultberg titeln Svensk mästare, en check på 40 000 kronor och en skjuts i karriären. 

Och vill man provsmaka på något av vinnarbidragen får man bege sig till Taverna Brillo i Stockholm.