Årets sak 2011 blev en kylmatlåda
Årets sak, en matlåda med inbygd kylklamp. (Foto: DesignTorget)


Formgivaren Carolina Sundberg mottog DesignTorgets pris Årets sak vid en prisceremoni på torsdagskvällen för Frozzypack, ”saken” är en svensktillverkad matlåda i glada färger med inbyggd kylklamp i locket som håller maten fräsch.

Enligt Sundberg fick hon idén till den då hennes dotter en dag vägrat ta med sig en kylväska med vanliga kylklampar i till skolan.

Hon uppfann en smidigare lösning där locket till matlådan fryses och därmed håller maten kall.

Locket är fyllt av en giftfri kylbevarande gelé och efter 10 timmar i frysen håller sig maten sval upp till sju timmar i rumstemperatur. 

Juryn bedömer bland annat kreativitet, design, nytänk och säljpotential, och motiveringen till det slutliga valet av Årets sak 2011 lyder:

”Årets sak 2011 är ett svensktillverkat bruksföremål med brett användningsområde. Supersmart i all sin enkelhet når den ut till en stor och ”hungrig” målgrupp. Säljsuccén är redan ett faktum, och detta är originalet, som vi snart lär få se kopior av”

Lanseringen av Frozzypack har varit mycket framgångsrik efter att mycket tid och pengar lagts på själva utvecklingen. Sundberg har nu slutat sitt jobb på Lindex och maken har tjänstledigt för att marknadsföra produkten som nu säljs i 250 butiker och i fem länder.

Själv säger Carolina Sundberg så här om sin Frozzypack:

– Jag är väldigt stolt och framför allt nöjd när jag ser resultatet. Det blev precis som jag tänkt mig –  de ser nästan ut som engelsk lakritskonfekt!