Årets Sacharovpris till läkaren Denis Mukwege
Doktor Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo tilldelades EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet den 21 oktober, 2014 i Strasbourg, Frankrike för sitt arbete med att behandla offer för sexuellt våld. (Foto: Hugues Honore /AFP/ Getty Images)


Efter ett enhälligt beslut av Europaparlamentet tilldelades den 59-åriga läkaren Denis Mukwege från Demokratiska republiken Kongo årets Sacharovpris för tankefrihet.

Mukwege är gynekolog och han grundade Panzi-sjukhuset i Bukavu i Demokratiska republiken Kongo 1998 för att hjälpa kvinnor som blivit offer för sexuellt våld. Vid den tiden rasade inbördeskrig i landet och sexuella övergrepp var ett utbrett vapen. Officiellt är kriget över men i de östra delarna av landet fortsätter den väpnade konflikten och Mukwege fortsätter behandla offer med allvarliga skador efter våldtäkter.

Våldtäkt som vapen

I tv-programmet Skavlan berättade Mukwege att idag används fortfarande våldtäkt som vapen i stor utsträckning för att driva bort invånarna i byarna. Han sade bland annat att våldtäkt som vapen är mer effektivt än traditionella vapen då det påverkar och ödelägger hela familjer och samhällen.

Konflikterna handlar mycket om att få kontroll över landets stora naturtillgångar. Just nu slåss de om att få kontroll över mineralet coltan som används i våra telefoner och elektronik. Det som borde vara en välsignelse för landets befolkning har istället blivit till ett lidande för många.

Andra kandidater

Bland de andra kandidaterna till Sacharovpriset i år var Euromajdanrörelsen som startade den 21 november i de centrala delarna av Ukrainas huvudstad Kiev. Rörelsen ledde till att den dåvarande presidenten Viktor Janukovitj flydde till Ryssland och andra politiska förändringar i landet.

En annan kandidat var Leyla Yunus från Azerbajdzjan. Hon är människorättsaktivist och chef för människorättsorganisationen Institutet för fred och demokrati. Hon är mest känd för att hjälpa offer för olagliga tvångsvräkningar i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Hon fängslades av de lokala myndigheterna den 30 juli och är fortfarande kvar i fängelse.

Sacharovpriset

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Det grundades 1988 för att hedra individer och organisationer som står upp för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Förra årets pristagare var Malala Yousafzai, en 13-årig flicka från Pakistan som kämpade för flickors rätt till utbildning. Hon sköts på nära håll av talibanerna för sitt arbete, men återhämtade sig och tilldelas även årets Nobels fredspris.

Översatt från engelska

(Tilläggsrapportering av svenska Epoch Times)