Årets majblomma har fått färg
Årets majblommeinsamling börjar den 15 april. (Foto: Majblommans riksförbund)


För första gången sedan den majblomman började säljas 1907 så är den svart med cerise och rosa mitt. Färgen har valts ut av den expertpanel av barn som tillsammans med Svenska Moderådet väljer ut färgen, skriver Majblommans riksförbund i ett pressmeddelande.

När försäljningen av majblomman startades var syftet att få in pengar till förebyggande insatser mot fattigdom och folksjukdomen tuberkulos bland barn och unga, som orsakade minst 10 000 dödsfall varje år.

Kvinnan bakom idén var Beda Hallberg. Hon levde mellan 1869-1945, blev internationellt känd och hedrad som den andra svenska kvinnan som fick statspension på livstid. Hennes idé ledde till stor framgång. Lokalkommittéer bildades snabbt och år 1908 fanns det 157 stycken över hela landet och i dag drygt 800.

Den första blomman kostade 10 öre, tanken var att den inte skulle vara dyrare än att alla hade råd att köpa den. Blomman blev mycket populär och 139 000 blommor såldes på en enda dag. I dag är målet att hjälpa barn och ungdom i Sverige som har det besvärligt på grund av sjukdom, handikapp eller sociala problem.

En regel är att vart femte år så ska färgen vara blå, samma färg som den första blomman hade.