Årets Konditor 2011 stylade om kafferepet
23-åriga Josephine Baummann vann titeln Årets Konditor 2011. (Foton: Anne Hakosalo/Epoch Times)


Sveriges fem bästa konditorer tävlade med nerverna i spänn under fem timmar om titeln Årets Konditor och om stipendiet på 40 000 kronor. Efter en hård konkurrens vann 23-åriga Josephine Baummann, från Chokladfabriken i Stockholm.

Juryns motivering löd: ”Vinnaren har verkligen lyckats ta det traditionella kafferepet in i framtiden genom nytänkande i såväl smakkombinationer som konstnärligt utformande och presentation. Den konditors kafferep vi alla vill vara med på är – Josefine Baummann.”

Årets konditor var helt mållös men lycklig efter segern. Hon hade drömt att Damernas värld hade röstat på Fredrik Johansson, som blev tvåa, till vinnare. 

– Jag ville få med
det internationella tänket, där gästen skulle ta ett glas champagne istället för kaffe, säger Josefine Baummann om sitt tema i ”styla om ett kafferep”.

De fem finalisterna skapade en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk som presenterades för finalisterna kvällen innan finalen.


Josefines kondisbit Sweet Dream (mandelbotten, hasselnötscrisp, hallontryffel, hallonsylt, champangegelé).

Josefines kondisbit Sweet Dream (mandelbotten, hasselnötscrisp, hallontryffel, hallonsylt, champangegelé).

I år fick finalisterna i uppgift att baka tre valfria sorters småkakor, 25 exemplar av varje sort. Samtliga bakverk tillverkades från grunden på plats i Nordiska museet inför publik innan de presenterades och bedömdes av en metod- respektive smakjury.

Josefine Baummanns tävlingstårta Sweet Josefine var gjord av browniebotten, kesellamousse, griottemarmelad, hasselnötsdaquoisebotten och panacotta.

– Det är roligt att se hur tävlingen Årets Konditor utmanar finalisterna att tänka nytt kring något så traditionellt som ett kafferep, något som utvecklar konditorbranschen, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.


Vinnaren presenterades av festivalgeneralen Magnus Johansson. Anders Kraft var konferencier.

Vinnaren presenterades av festivalgeneralen Magnus Johansson. Anders Kraft var konferencier.

Fikatrenden verkar hålla i sig. Efter det stora matintresset är det sockerbagarnas tur att visa sina hanterverkskunskaper.

– Nu vill gästerna ha
råvaror som är bakade av äkta grädde och smör och de ska vara av hög kvalitet. Efterfrågan på svenska klassiker i ny twist och modern tappning har ökat. De gamla svenska klassikerna såsom sju sorters kakor, mazarin, rulltårta och bakelser har blivit trendigt igen. Helst ska kakorna och bakverken vara pyttesmå, säger Gunilla Blomqvist på Arla.

Josefine Baummann har tidigare vunnit Årets Pralin 2009 och Köksvalpen 2005.