Årets Augustprisvinnare utsedda
Salen innan galan började. (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)


Bland de 18 nominerade böckerna i de tre kategorierna, röstades tre Augustpristagare fram. Priset består av 100 000 kronor och en tre kilo tung bronsstatyett av konstnären Mikael Fare.

Ikväll delades det prestigefyllda Augustpriset under en ceremoni i Konserthuset. Stämningen var förväntansfull inne i salen. Ljussättningen skriftade färg mot en bakgrund som föreställde ett bibliotek. Trumpetaren Peter Asplund inledde med vacker solospel.

Vinnaren Tomas Bannered, klädd i hatt och röd skjorta, tog leende emot Augustpriset som vinnare i klassen skönlitteratur för sin roman ”Korparna”.


Tomas Bannered vinnare i klassen skönlitteratur.  (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)

Tomas Bannered vinnare i klassen skönlitteratur. (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)

”Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga.”, skriver juryn på Svenska Förläggareföreningen hemsida.

-Det var väldigt roligt att en roman som är så långsam och handlar om jordbruk och fåglar vann, det glädjer mig, säger Bannered.

Elisabeth Åsbrink ”Och i Wienerwald står träden kvar ” blev årets Augustpristagare i klassen fackbok. Den baserar sig på 500 brev, skrivna på tyska, till en pojke som kom till Sverige 1939 på flykt undan nazisterna från hans föräldrar i Wien. Hon kunde ingen tyska men förlaget och hennes familj stöttade henne i arbetet.

– Svenska skolungdomar vet inte mycket om Sverige och andra världskriget. Jag är glad om min bok kan hjälpa till att öka kunskapen, säger Åsbrink.


Jessica Schiefauer fick Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen med  ”Pojkarna”. (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)

Jessica Schiefauer fick Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen med ”Pojkarna”. (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)

Jessica Schiefauer fick Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen med  ”Pojkarna”.

-Jag är darrande lycklig, säger Schiefauer.

Lilla Augustpriset gick
till Lundatjejen Cathrine Bengtsson med boken ”Kärlekssvetten”. Hon valdes ut som vinnare bland 600 bidrag från ungdomar mellan 16 och 20 år. Hon fick 15 000 kronor i prischeck.

Juryn skriver:
”Kärlekssvetten” är en känslomässig jordbävning för läsaren. Med den här kraften kan en bästa väns svek drabba en ung människa så hårt att det präglar hela den fortsatta uppväxten och kanske resten av livet.”

– Tack för priset. Nästa gång vill jag se några killar bland de nominerade, säger Bengtsson.


Augustpriset.  (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)

Augustpriset. (Foto: Anne Hakosalo/ Epoch Times)