Årets 58 sommarvärdar avslöjades i radiohusparken


Eftersom det är valår blir det inga politiker i årets Sommarpratare i P1. Men en rad andra kända personer varav flera i vanliga fall, enligt programchef Bibi Rödöö, ”medieskygga” personer kommer att sommarprata i år.

På midsommardagen mellan 13 och 14.30 är det dags för årets första sommarpratare. Först ut är Annika Sörenstam som naturligtvis kommer att tala mycket om golf.

En annan överraskning för de flesta är Annika Östberg som kände sig hedrad över att ha blivit tillfrågad. 

Sveriges Radios Ulf Elving passade på att fråga henne hur hon tycker att hon blivit bemött sedan hon kommit till Sverige efter sitt långa fängelsestraff i USA. Hon svarade: 

– Inte många har känt igen mig, men annars med handskak och… Jättesnällt! Jag var inte beredd på att folk skulle välkomna mig, men jag är mycket tacksam över att mitt folk accepterar mig, sade hon.

Annika tänker prata om sig själv och om ögonblicken som förändrar livet och om vad ordet hem betyder. Det är även ett ställe inom sig själv, menar hon.

Programchefen Bibi Rödöö ger sin ide om hur ett bra sommarprogram ska vara. Det ska innehålla folk från norr till söder, unga och gamla, kvinnor och män. Personligen vill jag komma nära personen, bli berörd och gärna gråta en skvätt, förklarar hon. 

De flesta av sommarpratarna har redan en aning om vad och hur de vill lägga upp sitt program, medan andra får gå hem och sätta sig ner och klura på det. 

För vissa kanske Jill Johnsson, Eva Dahlgren, Darin Zanyar och Amanda Jenssen blir riktiga dragplåster, medan andra hellre lyssnar på sportfantaster som Mats Sundin, Maria Akraka, Therese Alshammar och Anette Norberg. En hel del skådespelare och kulturarbetare har också tackat ja till inbjudan, bland andra Per Moberg, Johanna Koljonen och Björn af Kleen. Percy Barnevik och författare Birgitta Stenberg och artister som Christer Sjögren och Tommy Körberg har även de tilldelats en dag var. Eller vad sägs om att lyssna till festfixare Micael Bindefeld eller humoristen Christine Meltzer. 

Konstnärinnan Anna Odell tänker prata om händelsen vid Liljeholmsbron, men sedan om vägen tillbaka, verkligheten och overkligheten. 

Folkets val, som tidigare röstats fram på Sveriges Radios hemsida, kan inte prata alls. Hon heter Tina Jansson och det kommer att bli hennes syster, Elin Jansson, som får vara hennes röst i radion den dagen. Tina använder sig av en ögonstyrd dator för att samtala och kommunicera med omgivningen. När hon tittar lite extra på en tangent väljs den och hon kan då förmedla det hon vill. Hennes program kommer att handla om livsglädje, att man själv kan välja att vara glad och att man alltid kan vara glad oavsett i vilken situation man befinner sig. 

På Sveriges Radio P1:s hemsida kan alla 58 radiopratares namn ses. Där finns också möjlighet att anmäla sig för påminnelse inför program man absolut inte vill missa.