Arbete eller fritid: Fransk studie om levnadsförhållanden
Tvärtemot vad många tror är fritiden inte första prioritet hos fransmännen. Arbetet kommer först. (Foto: Patrick Kovarik / AFP / Getty Images)


Regeringsombildningar, stigande arbetslöshet, frysning av löner, vilka ambitioner har det franska folket egentligen? Vad associerar de sin framgång med? Det är vad Forskningscenter för studier och observation av levnadsförhållanden (Credoc på franska) ville ta reda på genom två studier.

Den första, en nationell studie, heter Ambitioner och levnadsförhållanden, och den andra internationella studien heter World Values Survey.

Arbete och familj – våra hörnstenar

Familjen är fortfarande den viktigaste faktorn för tillfredsställelse hos det franska folket och hamnar på första plats. Under perioden 1990-1993 stämde detta till 82 procent och nådde 89 procent under perioden 2008-2010.

Arbetet fick en mer central plats (67 procent under perioden 2008-2010 efter att ha legat på 61 procent från 1990 till 1993) i prioriteringen att balansera familjelivet och yrkeslivet.

Trots hög arbetslöshet och en ökning av tillfälliga arbeten och deltidsjobb, anses tillgång till ett arbete fortfarande vara ett nödvändigt steg i förverkligandet av en själv. För 71 procent av det franska folket är arbetet "en plikt mot samhället", jämfört med 68 procent av det engelska folket, 64 procent av det spanska, och endast 62 procent av det svenska.

I Frankrike är sysselsättning, vid sidan av personlig utveckling, en kollektiv plikt som är avgörande för en välfungerande nation.

Arbete eller fritid – vad skulle du välja?

Ändå har den årliga arbetstiden minskat avsevärt och under de senaste två århundraden har den minskat med hälften. Nedgången har observerats i de flesta västländer åtminstone i minst sextio år. Automatisering av produktionskedjorna, betald semester och annan ledighet har tillåtit en förbättring av levnadsstandarden för befolkningen.

Om man arbetar mindre ökar antalet fritidstimmar.

Enligt Credoc har "fritiden ökat med 47 minuter per dag mellan 1986 och 2010. Fransmännen ägnar 9 minuter mer åt sina måltider, och mestadels 37 minuter mer åt fritiden”.

Då fransmännen är mindre intresserade av konstnärliga saker (som kulturevenemang och läsning) uppskattar de sportaktiviteter och digital-audiovisuell fritid mer. Men aktiviteter som handarbete, matlagning och trädgårdsarbete hamnar i toppen av de tillfrågade länderna: 63 procent av fransmännen använder handarbete mot 12 procent av spanjorerna och 13 procent av det italienska folket. I Frankrike sitter folk 2 timmar och 15 minuter vid matbordet, vilket är långt mer än i Storbritannien (1timme 25 minuter) eller Sverige (1timme 34 minuter).

Således spelar fritid omedvetet en viktig roll i fransmännens liv, enligt resultaten av dessa studier. Faktum är att frågor om deras fritid och dess betydelse besvarades endast jakande av 34 procent av det franska folket. Detta sätter det franska folket långt efter de övriga europeiska länderna som har högre procentsatser. Så i motsats till vad många tror, är fritiden inte första prioritet hos det franska folket. Arbetet kommer först.

Ursprungsartikeln påengelska.