Arabförbundet diskuterar det fortsatta våldet i Syrien
Syrianer bosatta i Egypten demonstrerade i Kairo, söndagen 8 januari, under mötet som Arabförbundets utrikesministrar hade där. (Foto: Khaled Desouki /AFP)


Arabförbundets utrikesministrar har träffats i Kairo för att diskutera utvecklingen av uppdraget i Syrien. Förslag finns att be FN om hjälp att få slut på tio månaders blodspillan.

Förbundet har haft observatörer i landet under två veckor för att övervaka efterlevnaden av fredsplanen, enligt vilken regeringen i Syrien lovat att dra tillbaka militären från gatorna och upphöra med användandet av våld mot civila.

Arabförbundets uppdrag har fått mycket kritik från oppositionen i Syrien för att de varken har stoppat eller tydligt fördömt det pågående våldet. Höga tjänstemän från Arabförbundet säger dock att uppdraget inte kommer att avslutas utan istället förstärkas, rapporterar BBC.

Mötesdeltagarna väntas ta ställning till ett förslag från Qatar om att be människorättsexperter från FN om hjälp. Vidare ska de diskutera hur observatörer ska kunna agera oberoende av syrianska myndigheter. För närvarande är de tvungna att eskorteras av personal från den syriska säkerhetstjänsten.

Kritiker säger att Bashar al-Assad använder observatörernas närvaro som ursäkt för att fortsätta våldet.

99 människor har dödats i skrivande stund de senaste tre dagarna – men uppgifterna är svåra att kontrollera då de flesta utländska medier hindras att arbeta i Syrien. En obekräftad rapport säger att elva syriska soldater dog i strider med armédesertörer i Deraaprovinsen tidigt på söndagsmorgonen.

Minst 27 människor dödades på olika platser i landet under lördagen enligt den syriska oppositionens samordningskommitté (LCC). Under protester mot regeringen efter fredagsbönen dödades 35 personer, enligt lokala oppositionsgrupper och under dagen var det ännu en självmordsattack i Damaskus som dödade 26 människor, uppger statliga medier.

Enligt FN har över 5 000 civila dödats sedan protesterna startade för tio månader sedan.