Är kinesiska elektronikjätten Huawei en varg i fårakläder?
Huaweis monter visar deras produkter under konferensen CommunicAsia 2010 i Singapore. (Foto: Roslan Rahman/Getty Images)


Huawei är en framväxande telekomjätte med patent som bevisar det, men företagets band till den kinesiska militären och oro för spionage har fått nationella säkerhetsorgan nära nog att konstant hålla uppsikt över det.

Trots dessa problem har Huawei välkomnats till Kanada med ett 6,5 miljoner dollars bidrag från Ontario förra året för att investera i sitt kanadensiska forsknings- och utvecklingscenter. Den federala industriministern, Tony Clement, besökte 2010 bolagets kanadensiska huvudkontor i Markham, Ontario.

Men det finns obesvarade frågor och bestående tvivel om företaget på grund av dess ursprungsland, eller snarare den kommunistiska regimen som finns i varje cell av den kinesiska ekonomin.

Enligt CIA-baserade Open Source Center har Peking gett Huawei cirka 228 miljoner dollar till forsknings- och utvecklingskostnader under de senaste tre åren.

En före detta kinesisk spion, Fengzhi Li, berättade nyligen för säkerhetsexperter på en anti-spionagekonferens i Ottawa, Ontario, att han förväntade sig att regimen skulle uppmana Huawei att göra mer än att bara betala skatt.

– Kinas nuvarande politiska system är kommunismen. Det betyder att regeringen kan kontrollera livet och kan kontrollera allt, varje företag i Kina. Och regeringen avser att göra detta.

Med ett högprofilsföretag som Huawei innebär det att det får särskilt stor uppmärksamhet, sade Li, tidigare agent för Kinas motsvarighet till CIA, Ministeriet för statens säkerhet (MSS).

Flera länders säkerhetsorgan, däribland Australien, Storbritannien, USA och Indien, har utrett Huawei. Kanadensiskt säkerhetsorgan CSIS publicerade en analys av den kinesiska regimens militärt industriella komplex 2003 som pekade på Huaweis band med Folkets befrielsearmé (PLA) och försäljning av komponenter som användes för både militära och civila ändamål.

”Huawei har varit en betydande leverantör av produkter med dubbla användningsområden inom telekomutrustning. År 2001 anklagades dess indiska dotterbolag för att skräddarsy en kommersiell order åt talibanregimen i Afghanistan. Också 2001 försåg Huawei Irak med fiberoptik för att koppla ihop landets radar- och luftvärnssystem, vilka utlöste USA:s och Storbritanniens bombningar”, konstaterade rapporten.

Oron är nu att Huaweis mobila nät och annan teknologi kan erbjuda den kinesiska regimen enkel tillgång till underrättelser utan röriga kontroverser som bryter ut efter kinesiska cyberattacker som de som riktade sig mot finansdepartementet i början av året.

Det har aldrig funnits bevis på att Huawei omdirigerat data till Kina och företaget förnekar bestämt alla anklagelser om att det har någon underrättelseverksamheten. Trots detta undersöker den amerikanska underrättelsetjänsten, House Permanent Select Committee för Intelligence, för närvarande företaget.

Oron för Huawei förstärks då grundaren Ren Zhengfei, var ingenjör för PLA (Folkets befrielsearmé) och ordförande Sun Yafang jobbade för Ministeriet för statens säkerhet (MSS).

Rapporten från CIA:s Open Source Center säger att Yafang använde sina MSS-kontakter för att hjälpa Huawei genom tuffa tider under dess tidiga år efter 1987. Pentagons senaste årsrapport konstaterar också nära band mellan kinesiska teknologiföretag och PLA.

Möjligheten att Huawei planterar hemliga koder i sina produkter som skulle tillåta Kinas kommunistiska härskare att stjäla uppgifter, är inte omöjligt, säger Iain Grant, chef för Seaboard Group, ett telekom konsultföretag.

– I rader av miljoner koder kan det finnas en sårbarhet, om man inte går igenom koderna rad för rad och förstår hur allt det fungerar.

Denna känslighet skulle kunna ge fjärråtkomst åt data eller stänga ner hela nätverket, sade han.

I april åberopade amerikanska handelsdepartementet kalla-kriget-åtgärder för att tvinga det amerikanska televerket att lämna ut mängder av data och utrustningskällor så att myndigheterna kunde kartlägga vem som skapade vilka delar av nationens nätverk, rapporterade Bloomberg News. Handelsdepartementet kunde inte lämna uppgifter till Epoch Times innan tidningens trycktid.

CSIS vägrade svara på frågor om Huawei varken om den föregående analysen eller om rykten om en pågående utredning. Ontario ministeriet för ekonomisk utveckling och innovation kunde inte heller svara, innan tidningen trycktes, om frågor angående de 6,5 miljoner dollar som det gav till Huawei och om det fanns några säkerhetspolitiska frågor hos ministeriet om Huawei.

Bidraget från Ontario kompletterades med 60,5 miljoner dollar av egna medel för att öppna ett forsknings- och utvecklingscenter i Ottawa som skall anställa 120 personer, med en projekterad total personalstyrka på 164 personer inom fem år.

Huawei aviserade investeringen när en handelsdelegation från Ontario besökte Shanghai där premiärminister Dalton McGuinty och turistminister Michael Chan gjorde sitt bästa för att samla in investeringen.

Michel Juneau-Katsuya, tidigare chef för Asiens avdelning för CSIS, sade att det var tecken på naivitet när man gav Huawei pengar för att starta en företag i Kanada.

– När du gör en sådan sak bjuder du inte vargen till ladan, sade han.

– Den kanadensiska industrin, särskilt den kanadensiska IT-branschen, har varit extremt naiv och extremt vårdslös när det gjort på detta sätt.

Juneau-Katsuya sade att långvariga säkerhetsbekymmer om Huawei kombineras med oro om att det ägnar sig åt industrispionage. 2003 stämdes Huawei framgångsrikt av Cisco för att ha stulit källkod som användes i dess routrar och switchar.

Trots viss dålig publicitet har Huawei vuxit med otrolig hastighet och blivit en av de största leverantörerna av nätverksutrustning i världen. Samtidigt som Ericsson och Nokia Siemens har varit i branschen mycket längre är deras dominans inte längre garanterad.

Huawei har cirka 120 000 anställda runt om i världen varav omkring 55 000 inom forskning och utveckling. Företagets kanadensiska huvudkontor i Markham, Ontario, har 46 000 kvadratmeters anläggning inriktad på försäljning och marknadsföring.

Huawei anställde den förre chefsteknologen hos Nortels, John Röse att fungerande som företagets vice president och administrativ chef för Nordamerikas forskning och utveckling.