Så bra är kaffe för hälsan
En kopp espressokaffe. (Foto: via Shutterstock)


Kaffe är inte bara en vana – det är ett beroende, och svenskar är bland dem som dricker mest kaffe i hela världen. Här presenteras både positiva och negativa effekter av kaffe.

Kaffe är ”big business”. Svenskarna dricker i genomsnitt 3,5 koppar kaffe per dag. I Nordamerika serveras dagligen över en miljon koppar. Näst efter vatten är kaffe den dryck som intas mest, och näst efter olja är kaffe den mest omsatta handelsvaran i världen. Kaffet kommer inte att försvinna, men det som är oklart är om det egentligen är hälsosamt. Det är dags att fullt ut undersöka alla sidor i denna omstridda debatt.

Här kommer vi att utforska båda sidorna av kaffedrickandet, och utvärdera om det i allmänhet är en god vana att ha. Är det är hälsosamt eller inte?

Det positiva med kaffedrickande

Det finns gott om ny forskning som tyder på att måttlig kaffekonsumtion har flera hälsofördelar – att vi tryggt kan dricka det, och att det till och med är nyttigt att dricka det regelbundet. Några hälsofördelar sägs vara:

  • Minskad risk för Alzheimers och Parkinsons
  • Skyddar mot typ 2-diabetes
  • Minskar risken för stroke
  • Förbättrar hjärnfunktionen
  • Förbättrar konditionen

En av de viktigaste hälsofördelarna med kaffe är dess höga innehåll av antioxidanter.

Antioxidanter är organiska ämnen, såsom vitamin A, C och E, liksom betakaroten, lykopen och selen, som finns i livsmedel. Antioxidanter är bra för kroppen eftersom de eliminerar fria radikaler, vilka försvagar kroppen och orsakar till exempel kronisk inflammation.

Kaffe har också visat sig kunna öka energin tillfälligt, vara uppiggande och bränna kalorier. Elsom M Haas, medicine doktor och författare till boken ”The New detox Diet”, säger:

”En dos på 50 till 100 mg koffein, samma som mängden i en kopp kaffe, ger en tillfälligt ökad mental klarhet och förhöjda energinivåer, och minskar samtidigt dåsighet. Det förbättrar också muskelfunktionen. Genom dess stimulering av centrala nervsystemet, ökar koffeinet hjärnaktiviteten. Det stimulerar också hjärt- och kärlsystemet och höjer blodtrycket och hjärtfrekvensen. Det ökar vår ämnesomsättning, vilket bränner fler kalorier. Koffein ökar andningstakten och öppnar upp luftvägarna för personer med trånga luftvägar. Koffein är också vattendrivande och milt laxerande.”

Dharma Singh Khalsa, medicine doktor och författare till boken ”Brain Longevity”, säger så här om koffeinet:

”Ett flertal tester har visat att när det används i måttliga mängder, förbättrar koffeinet koncentrationen och gör en mer vaken. Eftersom det är stimulerande, så ökar produktionen av adrenalin, vilket tillfälligt kan förbättra minnet och humöret.”

Detta är verkligen goda nyheter för kaffedrickare, men hur är det med biverkningarna?

Det negativa med kaffedrickande

Det har alltid funnits gott om empiriska data som entydigt visar att kaffekonsumtion i allmänhet inte är bra. I många år har läkare talat om för patienter som upplever olika symtom att de ska ”skära ner på kaffedrickandet”. Patienten visste vanligtvis att det var vad de behövde göra, eftersom deras favoritmissbruk orsakade dem en rad problem, som till exempel:

  • Koffeinskakningar
  • Sömnproblem
  • Njur- och urinvägsproblem (på grund av de vätskedrivande effekterna av koffein)
  • Binjuresvaghet som orsakas av stimulering och undertryckande av olika hormoner, som i slutänden leder till allvarlig hormonell obalans och mer allvarliga hälsoproblem som prostata- och bröstcancer.

Det mest påfallande problemet som orsakas av kaffe är binjureutmattning, som orsakas av utlösande stresshormoner i kroppen. Det leder till spända muskler, höjd blodsockernivå, ökad puls och andningsfrekvens samt kan öka känslor av panik och vakenhet.

En ökad känsla av vakenhet kan låta bra, men på längre sikt kan det vara skadligt. Stephen Cherniske, författare till ”Caffeine blues” ger en bild av detta:

”Föreställ dig att du bodde i ett land som ständigt hotades att bli attackerat. Vart du än gick var det ständig beredskap. Inte bara det, utan dina försvarsmekanismer var helt uttömda och försvagade. Låter det stressigt? Koffeinet ger samma effekt i kroppen, som att utkämpa ett krig på flera fronter samtidigt.”

Att kroppen ständigt är i beredskap tar sig uttryck i trötthet, oro, humörsvängningar, sömnstörningar, irritation och depression.

Men det är inte bara dessa negativa effekter som kaffe kan ha. Michael Murray, läkare i naturmedicin, påpekar:

”För att göra saken ännu värre så hindrar det också upptaget av järn, vilket kan leda till anemi – ett tillstånd där man har för få syrebärande röda blodkroppar, och som är en viktig bidragande orsak till trötthet.”

Flera negativa effekter kan listas.

Måttligt drickande

Ett måttligt kaffedrickande (3-4 koppar per vecka) behöver inte ha negativa effekter om man är i fysisk och psykisk balans, äter mycket frukt och grönt och dricker tillräckligt med vatten.

Svart kaffe bevarar kaffets goda effekter bättre. Raffinerat socker, mjölk eller artificiella sötningsmedel minskar kraftigt kaffets positiva verkan.

Organic Lifestyle Magazine hittar du på www.organiclifestylemagazine.com

Traditionell kinesisk medicin: Bra att veta om alkohol

Gurkmeja kan förbättra minnet