Är detta framtidens toalett
Framtidens toalett? (Foto: Dyno-Rod)


Hur ska framtidens toaletter se ut? Ett designpris utmanade studenter att fundera på hur framtidens toalett skulle kunna se ut.

Vinnaren av utmärkelsen har utgått från en mer naturlig ställning för den mänskliga kroppen vid toalettbesök.

Tre studenter vid Central St Martins College vid University of Arts i London deltog i tävlingen som anordnats av VVS-företaget Dyno-Rod Drains.

Den vinnande designen var ”välbefinnandetoaletten”. Studenterna ville ta toaletten till en mer naturlig position, ett mellanting mellan den stolliknande moderna toaletten och den hukande ställning som används i primitiva toaletter, berättade studenten Victor Johansson för NBC via e-post.

”Den moderna toalettens sittande ställning är fel och hindrar tarmarna”, sade Johansson. ”Den naturliga positionen för en människa är att sitta på huk”.

”Vinkeln ökar risken för tjocktarmssjukdomar och andra tarmrelaterade sjukdomar”, berättade en annan student, Sam Sheard, för Fastco. ”Helst bör du sitta på huk men det finns negativa sociala aspekter eftersom vi är vana att sitta ner på en toalett. Medan det i andra kulturer är normalt och bra”.

Studenterna stod inför problemet att introducera någonting nytt som ändå inte var så annorlunda att folk inte kan acceptera det. ”Om man frågar en toalettköpare i England om han skulle överväga att köpa en huktoalett så skulle han skratta åt dig”, sade Pierre Papet, en annan av studenterna.

Den vinnande designen är fortfarande i ett prototypstadie och behöver  utvecklas vidare innan den kommer ut på marknaden.

En annan hälsofördel som kanske kan hjälpa upp försäljningen är att toaletten analyserar urin.

”Den gör samma sak som läkaren skulle göra om du behöver testas för diabetes eller njursjukdom. De kontrollerar saker som fosfater i urinen”, sade Sheard.

”I Storbritannien diagnostiseras många människor med diabetes sent, vilket ökar vårdkostnaderna med miljontals pund per år”.

Med ytterligare teknologi kan toaletten analysera näringsbrister och göra graviditetstester, sade Sheard.

Översatt från engelska