Är det nyttigt att äta kolhydratrik mat?


Min ovilja mot kolhydratrik mat såsom bröd, potatis, ris, pasta och frukostflingor kommer från alla de bevis som säger att kroppen producerar så mycket insulin när man äter sådan föda, vilket kan snabba på tillstånd som fetma och diabetes.

Trots allt tal om att detta är bra att äta, kvarstår faktum att kolhydrater lämnar mycket att önska näringsmässigt. Vissa som försvarar kolhydrater menar att många folkgrupper som anses vara hälsosamma äter mycket av detta och att det därför inte kan vara onyttigt.

Argumenten är ungefär: ”Om kolhydratrik mat är så onyttig, hur kommer det sig att kinesisk, fransk och medelhavskost innehåller så mycket ris och pasta och att franskt bröd är hälsosamt? Först och främst tror jag att vi ibland har en mycket stereotypisk bild av traditionell kost. Fransmän äter franskt bröd, men det mesta av deras kosthållning består av ganska naturlig icke bearbetad mat. Detsamma gäller för italienare som när de äter pasta faktiskt äter det mer som en förrätt än en huvudrätt.

Samtidigt som kineser äter ris, äter de också mycket annan sorts mat, däribland grönsaker, fisk och kött. Jag har inte kunnat hitta någon bra information angående det övergripande glykemiska index (GI) och glykemiska belastningen (GL) i maten vad gäller dessa länder. Om vi hade dessa uppgifter så skulle vi troligen se att vårt synsätt är just stereotypiskt och inte så korrekt.

Även om det är sant att invånarna i dessa länder äter en hel del kolhydrater och samtidigt åtnjuter god hälsa och långt liv, så vad det berättar för oss kanske inte är helt tydligt. När man undersöker matens inverkan på hälsan är det viktigt att särskilt titta på de faktorer man vill bedöma och där övriga faktorer är oförändrade. Ett sätt att göra detta är att se på en befolkning och de samband som finns mellan kosthållning och enskilda individers hälsa.

I verkligheten är hälsa och långt liv ett resultat av många olika faktorer och vissa negativa inverkningar kan kompenseras av andra mer positiva. Ris kan vara en stor del av kinesisk kosthållning, men kanske är kineser ett mycket aktivt folk och detta kan då skydda dem mot den skada som ris annars skulle orsaka i kroppen.

De studier som har gjorts inom området visar ganska överväldigande bevis för att vi äter en kost med farligt högt glykemiskt index och glykemisk belastning. I november publicerades två studier vilka kopplade hög kolhydratkonsumtion till en ökad risk för typ 2-diabetes.

John Briffa är en i London verksam läkare, författare och skribent inom området hälsa, med intresse för näringslära och naturmedicin.

Översatt från engelsk version