Är det bättre att leva i Peking nu?
Sandstorm över Förbjudna staden i Peking, på en bild från 2008. (Foto: Getty Images)


Enligt The Economist Intelligence Units rankning av 140 städer med bäst levnadsförhållanden (Most Livable Cities Report) kommer Kinas huvudstad Peking i mitten, på plats 72. Jag undrar varför den inte kom mycket längre ner.

Den stad som det är bäst att leva i borde vara en stad som gör människor lyckliga, eller hur?

På senare år har det blivit mycket dyrare att leva i Peking, i fråga om bland annat hyror, sjukvård och utbildning.

Dessutom förtrycks det fria ordet, trosfriheten och andra mänskliga rättigheter av det kinesiska kommunistpartiet, vilket emellanåt gör livet outhärdligt.

Men för en grupp är livet i Peking sannerligen drägligt: höga ämbetsmän.

Vattenkvaliteten är dålig i Kina men de högt uppsatta spenderar stora pengar på att föra in det bästa källvattnet från utlandet. Trots att livsmedlen inte är hälsosamma kan de äta mat som odlats särskilt för dem. Partiledarnas anläggning Zhongnanhai ryktas vara lyxig, väldoftande och trädgårdarna fyllda med fågelsång, medan den omgivande staden är bullrig och kaotisk. Oavsett hur tät trafiken är så röjer polisen väg för ledarna när de ska ut och åka.

Om vi däremot begav oss till Peking vid en tidpunkt före kommunistpartiets makttillträde, så var Peking beboeligt för alla.

Staden ligger i en tempererad zon, omgiven av berg med nära till havet i öst. Vädret är historiskt sett varken för kallt på vintern eller för varmt på sommaren.

Peking har en mer än 800-årig historia som Kinas huvudstad. Det är en viktig plats för såväl ekonomi, politik som kultur.

Partiets förakt för naturen har dock lett till våldsamma sandstormar, ett dåligt klimat och förorening av vatten, luft och jord.

Med kommunistpartiets förstörelse av den traditionella kinesiska kulturen och dess värderingar, dör samtidigt en berömd kinesisk kulturstad.

När det kinesiska kommunistpartiet dör, då får vi tillbaka vår stad.

Fotnot: The Economists Intelligence Unit’s rakning av levnadsvillkoren för individer i 140 av världens storstäder bedömer ett 30-tal punkter i fem övergripande kategorier: stabilitet, hälsovård, kultur och miljö, utbildning samt infrastruktur. Undersökningen görs i hög grad utifrån ett företagsperspektiv.

chinareports@epochtimes.com

Översatt från engelska.