Apple släpper nya iMac
Den nya datorn kommer i 20- och 24-tumsskärm och är tunnare än den gamla modellen. Materialet uppges bland annat vara återvinningsbart glas och aluminium. (Foto: Apple.com)


Kort efter lanseringen av iPhone presenterar Apple idag ännu en nyhet – nya iMac. Tunnare och i mer slimmad och sofistikierad design blir den starten på ytterligare en generation iMac.

Den nya datorn kommer i 20- och 24-tumsskärm och är tunnare än den gamla modellen. Materialet uppges bland annat vara återvinningsbart glas och aluminium.

Den snabba lanseringen av iMac efter släppandet av iPhone är ett strategiskt drag från Apple. Produkter som de populära iPods och nu även iPhone ses som Apples lockbeten för att få kunderna att intressera sig för deras datorer.

Trots att Apples försäljning ökar mer än vad försäljningen av PC-datorer gör, utgör Apples datorer mindre än fem procent av antalet sålda enheter, uppger Reuters.

Apple som av många anses vara mer användarvänligt och kreativitetsanpassat än PC, lanserar i samband med sin nya iMac en ny version av programserien iLife. Den nya versionen heter iLife ’08 och syftar till att göra det enkelt för användaren att på ett kreativt sätt hantera digitala foton, filmer och ljudfiler. I och med användarnas växande arkiv av denna typ av material har den nya datorn uppemot en TB minne för lagring.

De nya datorerna är utrustade
med de senaste Intel Core 2 Duo-processorerna och ATI-grafikprocessorn. De har två FireWire-portar och fem USB-ingångar, varav två sitter på tangentbordet.

Priset för den nya iMac är mellan 2500-3500 kronor lägre än vad den gamla modellen kostade när den släpptes.

Apple förväntas också presentera sitt nya operativsystem ”Leopard” i oktober i år.