Äppelcidervinägerns hälsofördelar och hur man använder den
Äppelcidervinäger är nyttig och användbar på många sätt. (Foto: via Shutterstock)


Äppelcidervinäger är en riktig huskur som är bra till ”allt”, från halsbränna och vårtor, till rengöring och mot mygg. Så hur gör man? Sätten är många att få fördelarna med äppelcidervinäger, även utan den sura smaken.

För de som inte kan använda äppelcidervinäger som den är, kan du ta cirka två till tre matskedar i ett glas vatten. Men för att behandla symtom som ont i halsen eller sura uppstötningar så är behandlingen snabbare och effektivare med ren äppelcidervinäger. Här är några av dess användningsområden:

Sura uppstötningar och halsbränna orsakas oftast av obalans i magens pH, och ofta hör det ihop med en brist på enzymer och probiotika. Äppelcidervinäger innehåller alla dessa näringsämnen, och lindrar sura uppstötningar helt enkelt genom att ta två matskedar äppelcidervinäger i ett glas vatten och dricka det upp till 15 minuter före en måltid. Det kommer också att bidra till en förbättrad matsmältning.

För att behandla halsbränna (i motsats till att förebygga) kan man svälja outspädd vanlig äppelcidervinäger (två matskedar). Det bränner en stund när det sväljs ner men behandlar symtomen utan de biverkningar man får av konventionella läkemedel.

Förkylning och halsont – På grund av dess antibakteriella effekter och probiotiska innehåll är äppelcidervinäger en bra kur mot förkylning och halsont. Ta två matskedar i ett glas vatten, och drick det tre gånger om dagen för att bli av med besvären. Gurgla innan du sväljer. För en mer potent behandling kan du också dricka det rent. För att lindra halsont kan de som inte kan svälja outspädd äppelcidervinäger istället prova att gurgla med lite äppelcidervinäger och sedan dricka ett glas vatten med två till tre matskedar äppelcidervinäger.

Ta bort vårtor – Applicera direkt på vårtan och täck med ett förband. Låt verka över natten och ta bort det på morgonen. Upprepa behandlingen under en vecka eller tills du ser resultat.

Pollenallergi – Äppelcidervinäger löser upp slem och stärker lymfdränage. Det kan också rensa bihålorna. Drick två matskedar i ett stort glas vatten, tre gånger dagligen.

Lindra åderbråck – Äppelcidervinäger förbättrar cirkulationen i blodkärlens väggar och är antiinflammatoriskt, så det minskar utbuktande ådror. Kombinera det med trollhassel och applicera på huden med en cirkelrörelse. Förbättringar kan ses efter ett par veckor.

Lindra solskadad hud – Tillsätt två deciliter äppelcidervinäger i ett bad tillsammans med kokosolja för att lindra solbränd hud.

Deodorant – Dödar bakterier och jäst som är viktiga orsaker till kroppslukt. Badda helt enkelt lite äppelcidervinäger med fingrarna i armhålan.

Hårvård– Äppelcider balanserar hårbottens pH. Ta en matsked till två deciliter vatten i en gammal schampoflaska och använd det som sköljmedel efter hårtvätt och balsam.

Ansiktsvatten – Äppelcidervinägerns pH gör det till en bra behandling mot hudproblem. Applicera lätt på det drabbade området och använd kokosolja efteråt för att återfukta.

Tandblekning – Gnugga äppelcidervinäger med ett finger på tänderna i en minut. Skölj med rent vatten.

Hushållsrengöring – De antibakteriella egenskaperna i äppelcidervinäger och dess balanserade pH gör det till ett bra rengöringsmedel. Fyll en sprayflaska med hälften äppelcidervinäger och hälften vatten, använd det sedan som flytande rengöringsmedel.

Behandling mot loppor hos husdjur – Ta hälften äppelcidervinäger och hälften vatten och blanda till en lösning. Spraya på de drabbade områdena på ditt husdjur. Du kan också använda lösningen i ett badkar och låta djuret bada i det en gång om dagen under ett par veckor för att bli av med svårare angrepp.

Äppelcidervinäger i kosten

Ett av de enklaste sätten för att få in äppelcidervinäger i kosten är att ersätta vitvinsvinäger med äppelcidervinäger i recepten. Några bra exempel på hur den kan användas som en mer integrerad del av kosten: hemlagad salladsdressing, hemlagad ketchup/senap eller majonnäs.

Som dryck bestående av 5 delar druvsaft, 3 delar äppeljuice och 1 del äppelcidervinäger.

Den kan också användas för att göra hemmagjort myggmedel och i en lösning för behandling av lättare bakterieinfektioner på kroppen.

Listan över äppelcidervinägerns hälsofördelar kan göras lång. Den är dock bara en del av en hälsosam livsstil. Vid invärtes bruk, se till att använda rå, ofiltrerad och ekologisk vinäger.

Nio skäl till att dricka citronvatten på morgonen

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri