Användning av elektroniska prylar stör sömnen
Elektroniska apparater påverkar våra sömnvanor, visar en amerikansk undersökning. (Foto: Stan Honda/AFP)


En ny undersökning visar att många amerikaner sällan eller aldrig får den sömn de behöver och majoriteten av dem använder elektroniska prylar innan de ska sova. Svensk expert har sedan länge varnat för farorna med den elektromagnetiska strålningens skadliga hälsoeffekter och befarar att en hel uppväxande generations hälsa är i fara.  

Vi omger oss med allt fler teknikprylar och många av dem tar vi praktiskt taget med oss i sängen. Vad vi kanske inte tänker på är att elektroniska apparater kan ha negativa effekter på vår naturliga sömn. Ljuset från en datorskärm och/eller mobil stör sömnhormonet och ”elektrosmog” är inte sömnbefrämjande visar forskning.

– Vår miljö är allt mer förorenad av elektromagnetisk strålning, vilket leder till att människor sover allt sämre eftersom strålningen har negativ biologisk inverkan på sömnen, säger Mona Nilsson, svensk expert som i många år har studerat riskerna med elektromagnetisk strålning. Förra året kom hon ut med sin andra bok i ämnet, Mobiltelefonins hälsorisker: Fakta om Vår tids största miljö- och hälsoskandal.

En studie vid amerikanska National Sleep Foundation (NSF) har kartlagt hur elektroniska apparater påverkar våra sömnvanor och resultatet visar att vår sömnkultur har genomgått en förändring som skulle ha förvånat våra förfäder.

Ungefär 95 procent av de tillfrågade amerikanerna uppgav att de brukar spela tv-spel, titta på tv, använda datorn eller mobiltelefonen en timme innan de somnar.

43 procent av de tillfrågade i åldrarna 13 och 64 sa att de nästan aldrig får en god nattsömn under en genomsnittlig arbetsvecka.

Tröttheten sätter sina spår i trafiksäkerheten, hälften av de tillfrågade i åldern 19-29 uppgav att de känt sig sömndåsiga under bilkörning vid minst ett tillfälle under den senaste månaden.

För att hålla sig pigga dricker amerikanerna flera koppar kaffe om dagen, visade undersökningen.

Mona Nilsson är bekymrad över alla kurvor som visar branta ökningar av sömnproblem, i synnerhet bland de som borde sova bäst; barn och ungdomar.

– Samtidigt som vi vet av såväl otaliga anekdotiska rapporter som från forskningen att strålningen stör sömnen, låtsas ansvariga som om inget setts. De som lider av sömnproblem får inte rådet att se över den elektromagnetiska strålningen utan ges i stället sömnmedel. Det är en ofantlig skandal som pågår mitt framför våra ögon. Längre tids sömnproblem kan få allvarliga hälsokonsekvenser och en hel uppväxande generations hälsa är i fara, säger Mona Nilsson.  

Även bland svenskar ökar sömnproblemen. I måndags rapporterade Göteborgsposten att minst var tredje svensk är drabbad och att sjukvården har svårt att klara anstormningen av alla som behöver hjälp med sina sömnproblem.