Äntligen lämnar de ön
Lost-skådespelerskan Yunjin Kim (Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP)


 • Titel: Lost säsong 4
 • Produktionsår: 2008
 • Produktionsland: USA
 • Skapad av: J.J. Abrams, Jeffrey Lieber & Damon Lindelof
 • Medverkande: Matthew Fox, Josh Holloway, Jorge Garcia, Yunjin Kim, Evangeline Lilly, Terry O’Quinn m fl.
 • Kommer ut: 081022

  ”Men de kommer ju aldrig av den där ön” är ett av de vanligaste argumenten jag hör för varför någon inte tittar på ”Lost”. Men efter fyra säsonger får vi nu äntligen se Jack, Sawyer, Kate, Hurley och alla de andra lämna ön. 

  Nu får ni inte tro att jag medvetet förstör handlingen för er. Det blir nämligen genast uppenbart vad det är som kommer att hända. I tidigare säsonger har vi ju fått se tillbakablickar i vad som hänt i de olika karaktärernas liv. I fjärde säsongen har manusförfattarna dock använt sig av något så ovanligt som framåtblickar. Detta betyder alltså att vi får följa en eller flera av karaktärerna i framtiden, samtidigt som vi får följa dem på ön. 

  Det som gör serien så bra är att den är så välskriven, med en utmärkt blandning mellan mystisk science fiction och relationsdrama. Det finns ju i och för sig de som inte tycker om det mystiska, eftersom det ju är så att man aldrig får alla svaren. Själv tycker jag dock att man får lika många svar som man har frågor. I och för sig sitter man aldrig utan frågor, men man kan ju fråga sig hur bra serien skulle vara om allt var frid och fröjd. 

  Skådespelarmässigt håller serien högre kvalité än någon annan serie jag sett. I vanliga fall kräver en serie inte särskilt mycket från sina skådespelare, i alla fall inte om man jämför med film. ”Beverly Hills, 90210” (Darren Star, USA, 1990-2000), som hade några av de sämsta skådespelare jag sett, kunde ändå överleva i tio år. 

  Fox porträtterar läkaren Jack med sådant djup att man har svårt att förstå att det är samma skådespelare som var med i den superpretentiösa serien ”Ensamma Hemma” (”Party of Five”, Christopher Keyser & Amy Lippman, USA, 1994-2000). Kim gör en stark insats som den koreanska kvinnan som kämpar mellan sitt behov att vara självständig och sin kärlek till sin man. Garcias godmodige Hurley gör att man får en varm känsla i hela kroppen. Jag skulle kunna fortsätta med alla karaktärer, men jag tycker att ni ska se serien själva, så att ni får se de bästa skådespelarinsatserna som finns på TV just nu och, enligt mig, någonsin. 

  ”Lost” är en av de bästa serierna på TV idag. Även om man inte tycker om seriens mystiska element, är seriens relationsdrama så pass tungt att jag inte tycker att någon ska missa denna serie, även om det kan vara lite svårt att hänga med om man missar ett avsnitt.