Äntligen förlovning för Victoria och Daniel
Kung Carl VI Gustaf, kronprinsessan Victoria med hennes fästman Daniel Westling och drottning Silvia poserar tillsammans på slottet i Stockholm. Brölloppet kommer äga rum tidigt på sommaren 2010, meddelade hovet.(Foto: AFP/SCANPIX/Handout Sweden Royal Court)


Konungen Carl XVI Gustaf har informerat statsministern att kronprinsessan Victoria förlovar sig med Daniel Westling.

I dagens konselj på det kungliga slottet i Stockholm den 24 februari, informerade konungen regeringen om förlovningen. Det har varit en lång väg fram till den här förlovningen mellan Sveriges kronprinsessa Victoria och Daniel Westling.

Kronprinsessan Victoria av Sverige kan inte gifta sig med vem som helst, eftersom hon som kronprinsessa är tronföljare och en dag ska bli statschef, därför måste regeringen ge sitt tillstånd. Kronprinsessan kan visserligen gifta sig med vem som helst men då går hennes arvsrätt till tronen förlorad, enligt en lag från 1979.

Klockan 12 idag sade regeringen ja till förlovningen och två timmar senare offentliggjorde hovet nyheten.

Statsminister Reinfeldt sade sig känna stor glädje över att de två fått varandra till sist.

– Under de här mörka och dystra stunderna i världen sprids nu kärlek och värme i Sverige.

Förlovningsparet träffades när Daniel var Victorias personlige tränare på ett gym, som han numer äger. Victoria och Daniel har varit ett par sedan 2002 och det har spekulerats spaltkilometer om ”mannen av folket” som kom från ett parhus i Ockelbo, en liten ort i västra Gästrikland, och fick en käresta på Drottningholm slott.

Daniel Westlings titel kommer så småningom att bli Hans kungliga höghet – prins Daniel, hertig av Västergötland.

Vid femtiden på eftermiddagen idag träffade kronprinsessan och Daniel pressen på Stockholms slott i prinsessan Sibyllas våning. Där visar paret upp sina förlovningsringar.

I en inspelning tidigare på dagen med kung Carl XVI Gustaf, Drottningen, Victoria och Daniel sade kungen:

– Det är en stor händelse för vår familj och en speciell dag för oss och för Sverige.

– Vi tar emot Daniel med öppna armar i vår familj, sade Drottning Silvia, som önskade att Daniel skulle få ta emot samma värme som hon fått när hon blev Sveriges drottning.

– Jag vet att förtroende ges inte, det förtjänas och jag ska göra allt jag kan för att förtjäna svenska folkets förtroende, sade Daniel Westling i inspelningen från slottet.