”Äntligen får svenskarna se den kinesiska kulturen”
Divine Performing Arts Companys föreställning på Konsert & Kongress i Linköping var slutsåld. (Foto: Jan Jekielek/The Epoch Times)


Zhang delade med sig av sina känslor efter att ha sett Divine Performing Arts Chinese Spectacular på Konsert & Kongress i Linköping den 27 mars. Hon pratade om hur hon länge innan föreställningen känt sig besvärad över avsaknaden av traditionell kinesisk kultur.

– När jag kom till Sverige frågade några svenska vänner mig, ”Vad är skillnaden mellan kineser, japaner och koreaner? Japanerna har kimono och koreanerna har sina särdrag, vad har ni som speciellt tillhör den kinesiska kulturen?” Jag blev mållös, jag hade inget att berätta för dem, sade Zhang.

– Jag tänkte på Pekingoperan, men min generation har fullständigt övergivit den. Varje gång någon frågade mig liknande frågor kände jag mig väldigt ynklig eftersom många kineser inklusive jag själv har förlorat vårt arv! Sedan barndomen har man berättat för oss att vi har en femtusenårig historia och en rik kultur, men visa mig då historien och visa mig kulturen! Inte undra på att inte utlänningar förstår.

– I dag kände jag att vi visade svenskarna vad traditionell kinesisk kultur är genom den här föreställningen! Jag såg att det mottogs mycket bra av publiken. Dessutom såg jag vid dagens föreställning, till skillnad från vid filmer och konserter i Kina, ingen som gick tidigare. Jag blev mycket förvånad och mycket stolt eftersom det betyder att de blev berörda av vår kultur! Medan de såg föreställningen nickade och log många svenskar åt mig, vilket gjorde mig ännu stoltare. Jag ville berätta för dem att detta är våra rötter! Och äntligen hittade jag något om vår underbara kultur att visa er idag!

Zhangs ansikte sken när hon pratade.

Hon hörde talas om Divine Performing Arts av en kinesisk vän i Frankrike.

– Min vän berättade för mig att det finns en föreställning som skildrar traditionell kinesisk kultur. Några kinesiska vänner hade sett den och rekommenderade den. Jag tänkte åka till en närliggande stad för att se den när jag till min förvåning upptäckte på internet att den skulle visas i Linköping, så jag köpte en biljett direkt, sade Zhang.

– Jag kände mig mycket bra när jag såg föreställningen i dag. Den är verkligen värd pengarna. Föreställningen skildrar unika etniska nyanser och jag blev speciellt imponerad av de två mongoliska danserna, som helt uttryckte de etniska särdragen. Jag tyckte mycket om det.

– Jag har sedan länge övergivit den statliga kinesiska televisionens kinesiska nyårsföreställning. Jag tyckte den var väldigt tråkig och att den saknade grund. Jag tycker om etnisk och traditionell konst, eftersom vår nations rötter finns där.

Zhang kände att hon hade fått till sig mycket av essensen i den traditionella kinesiska kulturen genom föreställningen och att det skulle ta henne lite tid att smälta det.

– Det är svårt för mig att beskriva vad den traditionella kinesiska kulturen är just nu. Föreställningen visade upp många komponenter i den traditionella kinesiska kulturen genom musik och dans. Jag tyckte numren om Falun Gong var chockerande och jag skulle aldrig ha fått chansen att se det i Kina. Jag kommer att omvärdera vissa av mina uppfattningar om saker och ting och jag behöver lite tid för att begrunda det.

– Jag kommer att rekommendera föreställningen till mina svenska vänner och berätta för dem att den visar upp det mest genuina i den kinesiska kulturen. Jag är säker på att de kommer att bli intresserade, för de har ifrågasatt många saker i det moderna Kina. Jag ska säga till dem att detta tillhör Kina!

För information om kommande föreställningar av Divine Performing Arts, gå in på www.DivinePerformingArts.org

Epoch Times är stolt sponsor av Chinese Spectacular. För att läsa fler av våra artiklar om föreställningen, gå in på http://www.epochtimes.se/shen-yun-divine-performing-arts.html

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-1/68391.html