Äntligen dags för blåbär
Blåbären börjar mogna ute i skogarna. (Foto. AFP)


Nu är det dags, inte bara för ”mors lille Olle”, att ge sig ut i skogen och plocka blåbär, för i den här sommarvärmen mognar äntligen blåbären.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har gjort en prognos på blåbärsskörden.

Den ovanligt rikliga blomningen som vi har sett här i söder kan kanske förklaras med det ovanligt djupa snötäcket i vinter, som skyddat fjolårsskotten från att frysa eller bli betade av viltet, säger försöksledare Ola Langvall i ett pressmeddelande.

Blåbärens utveckling hade också gott av att försommarens nattfrost var ovanligt lindrig i år åtminstone i söder. Tillgången på blåbär blir ojämn i Norrland för där drabbades blåbären på vissa håll av svårare nattfrost.

Normalt skulle vi redan ha plockat de blåa bären men vintern höll i sig och snön låg kvar länge, så i södra delarna av landet är blåbären nästan två veckor senare än förra året.

Årets SLU-prognos siar att Götaland kommer att få mer än dubbelt så många bär jämfört med genomsnittet för åren 2003-2009, Svealand får något över medel, medan tillgången i Norrland blir mer normal.

Ett frågetecken är om nederbörden blir tillräcklig. Är den det blir bären stora och lätta och plocka och man får ihop ett kilo kvickt. SLU ser ett tydligt samband mellan nederbörd och storleken på bären, skriver man i pressmeddelandet.