”Antiterroristövningen” i Kina som inte riktades mot terrorister
Arbetare river ett gammalt hus på en byggplats i Peking, 9 mars 2011. (Liu Jin/AFP/Getty Images)


En storskalig antiterroristövning har väckt ont blod på internet i Kina. Det var den 29 april som säkerhetspolis i Jiangmen i södra Kina bland annat övade på ett scenario där polisen skulle ta sig an en kravallsituation med bybor.

Omkring 650 poliser deltog i övningarna, som sammanlagt inkluderade tre olika scenarion, enligt kinesiska tidningen Southern Metropolis Daily.

Övningen som orsakade protesterna på nätet hade ett scenario där invånare i en by, vars egendom skulle rivas, använde våld för att försvara sina hem mot polisen. Det är då beväpnad polis ska gå in och snabbt skingra och gripa byborna.

Kinas internet fylldes med kritik mot ”antiterroristövningen”.

”Regeringen river folks hus och kallar dem för terrorister. Vidrigt!” skrev en kommentator.

En användare från Shanghai skrev att ”antiterroristövningen i Jiangmen uppmuntrar fastighetsutvecklare att riva fler bostäder. Polisen, som borde skydda privat egendom och människors liv, har blivit de rika affärsmännens säkerhetsvakter. Hur kan vi ha rättvisa om det går till så här?”

Tvångsrivningar vanliga

Med den ökade urbaniseringen de senaste årtiondena har tvångsrivningar blivit en vanlig orsak till bråk mellan vanliga kineser, särskilt på landsbygden, och de lokala myndigheterna.

Kompensationen för de hus som ska rivas bestäms ofta godtyckligt, och de som får sina hem exproprierade får inte tillräcklig ersättning för att ha råd med att köpa nya hus.

De som protesterar mot dessa orättvisor kan råka ut för allvarliga, ibland dödliga repressalier från de lokala myndigheterna.

I en incident som kinesisk media rapporterade om i april rev ett byggarbetslag ett hus i Henanprovinsen mitt i natten. 20 arbetare släpade ut tre invånare som låg och sov, utan att låta dem ta med sina ägodelar. En 70-årig kvinna som ägde fastigheten misshandlades och fick en fraktur på ryggraden.

I slutet av mars dödades ett par i 60-årsåldern i Taizhou i Zhejiangprovinsen, och deras hus brann ner, mitt i natten. De hade varit inblandade i en dispyt med fastighetsutvecklare som ville bygga ett parkeringshus där deras hus stod, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Polisen utreder fortfarande fallet som en möjlig mordbrand, genomförd av utvecklarna.

Samma månad dödades en husägare i Anhuiprovinsen som försökte stoppa rivningen av sitt hus, när det rasade ner över honom.