Antikt guldraffinaderi upptäckt längs Nilen
Arkeologer kan ha upptäckt ruinerna av en fyra tusen år gammal tillverkningsplats för guld.


Arkeologer har upptäckt en tillverkningsplats för guld som tros ha varit verksam någon gång mellan 2 000 och 1 500 år f. Kr.

Upptäckten gjordes av ett team från University of Chicago och består av mer än 55 slipstenar av granitliknande gnejs. Platsen ligger vid Hosh el-Geruf längs Nilen och är belägen cirka 360 kilometer norr om Khartoum i Sudan.

Grupper med liknande slipstenar har hittats på andra ställen i öknen, mestadels i Egypten där de användes för att mala sönder malm för att finna den värdefulla metallen. Arkeologerna tror att malmen tvättades med vatten i närheten för att separera guldflagorna.

– Detta stora antal slipstenar och andra verktyg som användes för att krossa och mala malmen visar att platsen var ett centrum för organiserad guldproduktion, säger Geoff Emberling, chef för Oriental Institute Museum och en av ledarna för expeditionen.

Expeditionen har också grävt fram en begravningsplats innehållande en mängd olika artefakter som tyder på att regionen var en del av kungariket Kush, som anses vara det första kungariket söder om Sahara.

Detta skulle innebära att kungariket Kush omfattade ett mycket större område än man tidigare trott.

– Den här undersökningen är extremt spännande eftersom den kan ge oss en första inblick i den ekonomiska organisationen för denna mycket viktiga men okända afrikanska stat, säger Gil Stein, chef för Oriental Institute at the University of Chicago.

– Fram tills nu har praktiskt taget allt vi känt till om Kush kommit från historisk dokumentation från deras egyptiska grannar, och från begränsade utforskningar av monumental arkitektur vid Kushs huvudstad Kerma.

Genom att studera Kush kan forskarna också förstå mer om samhällslivet i antiken i regioner utanför etablerade maktcentrum som Egypten och Mesopotamien.

– Kungariket Kush var annorlunda på så vis att det kunde använda militär makt och styra utan att ha ett skriftsystem, omfattande byråkrati och olika urbana centrum, sade Emberling.

Expeditionen från University of Chicago är en del av ett internationellt projekt med avsikt att finna artefakter relaterade till Kush och andra civilisationer som blomstrade i området, innan de arkeologiska platserna svämmas över av den ständigt stigande Nilen.

Undersökningen finansierades av National Geographic Society och Packard Humanities Institute.

Översatt från originalartikel på engelska.