Antarktis glaciärer krymper dramatiskt
Glaciärerna på södra halvklotet smälter allt snabbare. (Foto: AFP /Torsten BLACKWOOD)


Glaciärerna i Antarktis krymper mycket snabbt, i vissa områden har isar försvunnit helt eller minskat dramatiskt, enligt nya rapporter i helgen. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters riskerar den fyra mil långa isbrygga som håller den stora Wilkinsglaciären på plats att kollapsa, vilket kan medföra ett omfattande uppbrott av glaciären.

 – Det är häpnadsväckande hur isen brutits ner. För två dagar sedan var den hel, sade glaciärforskaren David Vaughn när han såg en nytagen satellitbild på lördagen.

Vaughan placerade i januari en gps-sändare på isbryggan för att kunna följa dess utveckling.

Temperaturen på den antarktiska halvön har stigit med upp till cirka tre grader Celsius under de senaste 50 åren, vilket är den snabbaste tillväxten av uppvärmning på det södra halvklotet, skriver Reuters.

Även nio andra glaciärer har krympt eller kollapsat i Antarktis under de senaste 50 åren.

Nyligen bekräftade en rapport att en annan glaciär i Antarktis, Wordie, försvunnit på kort tid. Dessutom håller ännu en, Larsenglaciären, på att försvinna. Norra delen av glaciären finns inte längre då 8 300 kvadratkilometer is försvunnit sedan 1986.

– Vi tror att uppvärmningen av Antarktis är kopplad till de globala klimatförändringarna, men sambanden är inte helt klara, säger Vaughan.