Antalya blev svenskarnas favoritresmål 2011
(Foto: Anatolian /News Agency / AFP)


Nu har vi lagt ännu ett år bakom oss och det är dags att summera svenskarnas resande under 2011. Svenskarnas favoritresmål blev Antalya med omnejd, dit 30 procent fler reste jämfört med förra året. Den största ökningen stod däremot New York för med hela 96 procent.

Trots ett år med svajig ekonomi, naturkatastrofer och oroligheter på många håll valde svenskarna att resa mer än året innan. Resebyrån Ticknet har tagit fram siffror på antal sålda resor och de visar att svenskarnas resande ökade med tio procent under 2011 jämfört med 2010.

Turkiets sydöstra kust runt Antalya var svenskarnas populäraste resmål. Därefter kommer de spanska destinationerna Gran Canaria och Mallorca.

Även bokningarna till London och New York ökade stadigt under hela året. Framför allt är det medelålders och yngre personer som väljer att semestra i storstaden, men under 2011 har vi även sett en markant ökning av den äldre målgruppen.

– Det finns flera anledningar, som vi ser det. Dels har vi haft en stark krona mot dollarn under hela 2011 och det påverkar mycket. Det gör att totalpriset på en resa till USA blir mer tilltalande än tidigare. En stark krona i kombination med låga flygpriser, något lägre hotellpriser och bra shoppingmöjligheter gör NYC till den mest bokade storstaden för oss svenskar, säger Martin Durnik, marknads- och kommunikationschef på Ticknet till Epoch Times.

Årets förlorare blev Grekland och Egypten, medan fjolårets etta Spanien behöll sin topp-placering och är en överlägsen etta.

Hur kommer då svenskarna resa under 2012? Kommer resandet till Turkiet och storstäderna fortsätta att öka och kommer det dyka upp nya resmål?

-Vi tror att resandet fortsätter vara starkt under 2012. Naturligtvis påverkar konjukturläget hur mycket vi spenderar på vårt resande, men att vi kommer fortsätta resa är klart. Det finns inga stora nyheter inför sommaren 2012, utan det kommer att bli de stora volymdestinationerna även detta år som dominerar, dvs Turkiet, Spanien och Grekland när det gäller charterresor. Vi ser också ett fortsatt intresse för storstadsresor. Det är främst London, New York, Paris, Barcelona och Rom, men även Prag, Budapest, Wien och Belin är heta weekend resmål, säger Martin Durnik.

Topplista destination

 1. Atalya
 2. Gran Canaria
 3. Mallorca
 4. London
 5. New York
 6. Kreta
 7. Teneriffa
 8. Phuket
 9. Cypern
 10. Rhodos

Topplista land

 1. Spanien
 2. Turkiet
 3. USA
 4. Grekland
 5. Thailand
 6. Storbritannien
 7. Italien
 8. Cypern
 9. Frankrike
 10. Egypten