Antalet havslädersköldpaddor sjunker drastiskt
På Costa Ricas stränder går många sköldpaddor upp för att lägga sina ägg. På senare år har man dock observerat ett hastigt sjunkande i antalet sköldpaddor. (Foto: AFP PHOTO/Mayela LOPEZ)


Havslädersköldpaddan har existerat på jorden i över 65 miljoner år. Förfäderna till dagens havslädersköldpaddor levde redan före dinosaurieperioden. Nu är emellertid arten på väg att dö ut. På Playa Grande i Costa Rica har man observerat ett hastigt sjunkande i antalet sköldpaddor de senaste åren.

Costa Rica är ett av världens mest naturreservattäta länder och stora delar av landet består av naturskyddsområden. Hit kommer volontärer från hela världen för att hjälpa till att skydda landets natur och rika djurliv. I Costa Ricas hav finns bland annat den ovanliga havslädersköldpaddan. Just nu är det säsong för denna att gå upp på stranden och lägga ägg, men på senare år har antalet havslädersköldpaddor sjunkit drastiskt.

– För några år sedan observerade man över 120 havslädersköldpaddor på Playa Grande. I år har man bara sett 54 stycken, säger Johan Zachrisson från Göteborg som nyligen varit på besök i Costa Rica.

Johan berättar att man måste följa strikta regler i naturreservaten. Om man vill titta på sköldpaddorna måste det vara tillsammans med en parkvakt och man får endast röra sig bakom djuren för att inte störa deras synfält. Ficklamporna som parkvakterna använder måste dessutom ha röda filter, eftersom vanligt ljus är obehagligt för sköldpaddorna.

– De kommer upp på stranden om natten när det är mörkt. De gräver en grop i sanden och lägger ungefär 80-100 ägg som liknar pingisbollar, berättar Johan.

Efter att sköldpaddshonorna lagt sina ägg och återvänt till havet, tar volontärerna hand om äggen för att de ska ha större chans att klara sig. Äggen måste sedan läggas tillbaka i sanden innan de kläcks, eftersom vandringen ner till vattnet är nödvändig för att sköldpaddsungen ska kunna anpassa sig till sin naturliga miljö.

Ironiskt nog är den livsviktiga vandringen även livsfarlig. Faktum är att majoriteten av de nykläckta ungarna inte ens hinner fram till vattnet innan de faller offer för rovdjur.

De vuxna sköldpaddorna har egentligen inga naturliga fiender, istället är människan det största hotet. Många vuxna sköldpaddor dör efter att ha fastnat i fiskenät. En annan betydande orsak är att många av de stränder där sköldpaddorna ska lägga sina ägg numera är bebyggda.

Läs mer:

På hemsidan Leatherback Trust kan man läsa mer om havslädersköldpaddan och vad man kan göra för att hjälpa till att bevara den uråldriga arten. www.leatherback.org