Antalet föräldralösa barn har tredubblats i Liberia
(Foto: European Commission DG ECHO, CC BY-ND 2.0)


Ebolautbrottet i Västafrika har lämnat mängder av barn föräldralösa. Risken är stor att många av barnen är smittade och att många som bär på viruset ”försvinner” från den officiella statistiken.

Brittiska MailOnline rapporterar att upp till 12 000 barn kan ha blivit föräldralösa i ebolans spår. För en vanlig betraktare kan barnen se glada och oskyldiga ut, men även de kan vara bärare av den försåtliga sjukdomen.

Nyheten om det växande antalet föräldralösa barn, särskilt i Liberia som är värst drabbat, kommer samtidigt med rapporter om att sjukdomen fortfarande inte är under kontroll, trots att regeringen hävdar motsatsen. Ingen liberiansk myndighet har lyckats kontrollera de här barnen eller ens undersökt om de har viruset.

MailOnline skrev vidare: "Detta är den brutala sanningen om utbrottet som blivit en katastrof i Västafrika och som nått USA, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Det är inte bara mängder av bärare på viruset som helt enkelt ”försvinner” från de officiella siffrorna utan antalet föräldralösa är minst tre gånger fler än de existerande beräkningarna".

Tre gånger fler än beräknat

En hög tjänsteman med ansvar för bekämpning av sjukdomen i landet, James Dorbor Jallah, sade till den brittiska tidningen att antalet barn som blivit föräldralösa på grund av ebola förmodligen är tre gånger fler än de 3 600 som man befarar för närvarande.

Han sade också att viruset ännu inte planat ut och att i 80 procent av landet har regeringen ingen kontroll. Det finns också många föräldralösa barn som bor kvar i hem där en ebolasmittad avlidit.

”Det är mycket skrämmande. Folk rör sig fritt, även de som borde vara i karantän. En del är under observation och de försvinner och ingen vet vart de tagit vägen”, sade Jallah. Han tillade att hans kontor får in minst 100 nya ebolafall dagligen.

Även i slumområdet Clara Town, i hjärtat av Liberias huvudstad Monrovia, finns det stora brister i regeringens sätt att sköta isoleringen och omhändertagandet av ebolasmittade.

MailOnlines reporter, Gethin Chamberlain, skrev att han såg tio barn från ”ebolahuset” som sprang ut och umgicks fritt med ett dussintal andra barn utanför. De struntade helt i den föreskrivna handdesinfektionen.

Vid en vattenpump en bit längre ner på gatan, turades invånarna i området om att pumpa vatten, ingen av dem brydde sig om att desinficera sig själva eller pumphandtaget. De fortsatte bara skoja och prata, ingen verkade oroa sig för kroppskontakt. Det såg verkligen inte ut som ett område i isolation.

Kroppar kremeras omedelbart

Det senast ebolautbrottet är det värsta sedan sjukdomen först upptäcktes 1976. Hittills har den officiellt tagit minst 5 000 människors liv. Men en del analytiker tror att många fler har dött än de som blivit räknade. Och medan internationell hjälp börjar strömma in i de tre hårdast drabbade länderna – Liberia, Guinea och Sierra Leone – fortsätter antalet fall och dödsfall att öka.

De senaste dagarna har Världshälsoorganisationen, WHO, meddelat en nedgång i nya fall men de flesta sjukvårdsexperter och analytiker säger att det troligen bara är en temporär respit.

För att inte svälta tvingas många av dem som misstänks ha smittats eller varit i kontakt med ebola, ta risken att gå ut för att skaffa mat.

Ebolaoffren får sällan någon begravning. Kropparna forslas bort och kremeras omedelbart eftersom de är som mest smittsamma vid dödsfallet.

Läs originalartikeln från Natural News här.

Översatt från