Antalet ebola-fall minskar i Västafrika
En elev från Guinea tvättar sina händer den 19 januari vid en skola i Ratomaområdet vid Conakry. Eleverna kommer nu tillbaka till skolan efter nästan fyra månaders uppehåll på grund av ebola-utbrottet. De flesta dödsfallen i ebola har skett i Guinea, Liberia och Sierra Leone. (Foto: Cellou Binani / AFP/ Getty Images)


Ebola-krisen tycks nu har kommit till en vändpunkt. Antalet nya fall i de tre berörda länderna, Liberia, Guinea och Sierra Leone fortsätter minska kraftigt. WHO:s senaste rapport  är den mest lovande sedan utbrottet började för cirka ett år sedan i Guinea.

Bara åtta nya fall upptäcktes i Liberia förra veckan, skriver nyhetsbyrån BBC. I september var det en topp med 500 fall i veckan. Svenska Dagbladet skriver att enligt WHO är halveringstiden två veckor i Liberia men antalet nya fall sjunker snabbast i Guinea där antalet fall halverats var tionde dag och i Sierra Leone beräknas den till 2,7 veckor.

Alla tre länderna visar nu fallande siffror, rapporterar BBC.

* Liberia har åtta fall per vecka från en topp på 509 per vecka
* Guinea har 20 fall per vecka från en topp på 292 per vecka
* Sierra Leone har 117 fall per vecka från en topp på 748 per vecka.

WHO manar till försiktighet

Världshälsoorganisationen fortsätter dock att uppmana till försiktighet och påpekar vikten av att hitta alla de som har haft kontakt med ebola-patienter.

Christopher Dye, strategichef på WHO säger till BBC att det alltid finns en risk för att ebolafallen ökar. Ett enda fall kan vara tillräckligt att starta ett nytt utbrott. Att identifiera alla som kommer i kontakt med ebola är avgörande. Kontaktspårningen måste intensifieras på alla fronter.

Fortfarande problem i Västra Sierra Leone

Av de 145 fall som rapporterats från alla länder förra veckan var över hundra i den region som omfattar huvudstaden Freetown, enligt BBC.

Sammanlagt har 21 689 människor smittats i de tre länderna och 8 626 har dött.

Svd skriver att dödligheten bland de sjukhusvårdade patienterna är mellan 57 och 59 procent och det har inte blivit någon förbättring sedan utbrottet startade.