Antalet dödade stiger i Gaza
Israels luftvärn slog till mot staden Rafa, nära den egyptiska gränsen i södra Gazaremsan den 13 januari. Israeliska trupper och Hamas krigare kämpade våldsamt på gatorna i Gazas huvudstad under tisdagen, på den 18:e dagen av Israels krig mot Hamas. (Foto: Said Khatb/AFP)


De senaste dagarna har de israeliska försvarstyrkornas (IDF) marktrupper gått längre in på Gazaremsan men har fortfarande inte nått fram till staden Gaza. Reservförband har inkluderats i kampen och Israels luftvärn (IAF) har attackerat mål över hela Gazaremsan.

Enligt rapporter har mellan 300 och 400 Hamas-medlemmar dödats, däribland Amir Mansi, befälhavaren för Hamas raketprogram. Manzi hade en ledande roll i lanserandet av missilprogrammet Grad.

Totalt sett har närmare 1000 palestinier dödats i Gaza-området under de 18 dagar som attackerna pågått. Enligt chefen för den militära underrättelsetjänsten, general Amos Yedlin, är Hamas i Gaza motvilliga att hissa vit flagg trots att de vill ha eldupphör.

I måndags skadades fyra soldater från de israeliska strykorna av misstag. Detta är tredje gången en sådan incident händer, och beror på svårigheterna i att bedriva ett krig i ett urbant område.

Det israeliska krigskabinettet meddelade den 11 januari att operationen i Gaza behöver ”mer tålamod”, vilket betyder att den behöver förlängs. Olmert uttalade att kriget kommer att avslutas när två saker har uppfyllts – när raketbombningarna mot Israel och vapensmugglingen till Gaza har upphört.

Dussintals raketer och missiler har fortsatt att falla i Israel de senaste dagarna. Vissa av dem har fallit över stora israeliska städer som Ashdod, Ashekon och Beer Sheba. En raket träffade direkt en lägenhetsbyggnad. En annan föll nära ett tomt dagis i Ashdod. Ytterligare en träffade ett hus vars boende befann sig i skyddsrummet. Barnen uppmanades att inte komma till skolan de närmaste två veckorna. En del bomber har fallit i städer som inte ligger längre än två timmar bort från Tel Aviv.

– Inget land i världen – inte ens de som kommer med moralpredikningar till oss – skulle ha visat en sådan tolerans och självkontroll. Vid dagens slut ledde vår ansvarskänsla och plikten att försvara våra medborgare, efter oändliga varningar, till beslutet att försvara våra barn och våra invånare vars liv hade blivit outhärdligt, sade Israels premiärminister Ehud Olmert i sitt uttalande.


En bild visar en raketskjutning från Gazaremsan mot södra Israel den 14 januari. (Foto: Jack Guez/AFP)

En bild visar en raketskjutning från Gazaremsan mot södra Israel den 14 januari. (Foto: Jack Guez/AFP)