Ansiktsförlamning – Fråga doktor Kong
En stenstaty från slottet Benrath i Düsseldorf, Tyskland.


Läkare i västerländsk medicin känner inte till orsakerna till ansiktsförlamning. Enligt traditionell kinesisk medicin rör det sig om vindondska, och det går att bota.

Fråga: Ansiktsförlamning – hur kan man behandla det, tror du? Mimmi

Svar: Ansiktsförlamning kan vara central eller perifer. Vid central ansiktsförlamning finns skadan i hjärnhalvan motsatt förlamningen. Jag diskuterar inte detta i artikeln. Jag skriver om perifer ansiktsförlamning.

Ansiktsförlamning uppstår snabbt och plötsligt. Det kan ta allt från ett par timmar till två dagar. När en ansiktshalva blir förlamad kanske läkaren på sjukhuset säger att tillståndet uppkommer av en okänd orsak, och ingen medicin har effekt.

Hur du tar hand om hälsan på vintern – Fråga doktor Kong

Enligt västerländsk medicin är de första sju dagarna av en ansiktsförlamning en akut perifer ansiktsförlamningsfas. Från dag sju till 3 månader är kronisk konvalescens. 3 månader till 4 månader en följdtillståndsfas, och efter månad 4 uppstår följdsjukdomar. Men en duktig kinesisk akupunktör kan bota ansiktsförlamning på 2-3 veckor. En del sjukdomar, såsom ansiktsförlamning, angriper den mänskliga kroppen snabbt som vinden. Enligt traditionell kinesisk medicin uppstår ansiktsförlamning på grund av vindondska som invaderar meridianer i ansiktet.

Vindondska kan komma både inifrån och utifrån. Ett exempel på vindondska som kommer utifrån är en person som tränar hårt och svettas mycket, för att sedan sätta sig i bilen och köra med fönstret öppet. Då invaderar vinden utanför ansiktet, och personen vaknar med ansiktsförlamning nästa morgon.

Ett fall som kommer inifrån är en person som blir arg och grälar med en annan person. På kvällen känner personen domningar i höger ansiktshalva, och några timmar senare fick personen ansiktsförlamning.

Ilska fungerar som en blixt eller storm i naturen – den mänskliga kroppens nerver är som eltrådar mellan porerna. Blixtar och stormar kan störa elsystemet eller till och med få det att kollapsa. Fenomenet med den mänskliga kroppen och naturen är samma – allting i universum skapades av universums lagar, och är också den specifika reaktionen av universums lagar.

Xantelasma – Fråga doktor Kong

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.