Ännu en topptjänsteman i Kinesiska kommunistpartiet utreds
Su Rong, vice ordförande i Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, utreds av partiets interna disciplinorgan, meddelades det den 14 juni. (Skärmdump/cnr.cn)


Ännu en mäktig kinesisk partitjänsteman, denna gång en som ännu satt kvar på sin officiella post, tycks på väg att rensas ut i partiledaren Xi Jinpings kampanj mot sina fiender. Det gäller Su Rong, vice ordförande i Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som troligen anklagas för korruption.

Det var partiets disciplinorgan som den 14 juni meddelade att Su är misstänkt för "allvarliga lag- och disciplinöverträdelser" vilket vanligen betyder korruption. Trots att han ännu inte har ställts inför rätta är hans öde med största sannolikhet beseglat bara i och med att han nu utreds, eftersom det kinesiska rättssystemet är helt underställt partiet och fungerar som dess förlängda arm. 65-årige Su skulle då vara den hittills högsta befattningshavaren inom Kinas ledning som har rensats ut sedan Xi tillträdde.

Su står den förre regimledaren Jiang Zemin nära, och det är just mot medlemmar av dennes partifraktion som Xi Jinpings "antikorruptions"-kampanj har slagit. Su blev en av Jiangs nära allierade genom att vara pådrivande i den sistnämndes brutala förföljelse av den andliga metoden Falun Gong, som inleddes 1999, och fortfarande pågår, om än till stor del i det fördolda.

När Su var vice partisekreterare i Jilinprovinsen mellan 1999 och 2001 var han även ledare för en liten ledningsgrupp som hade som uppgift att leda förföljelsen. Minst 23 bekräftade fall av Falun Gong-utövare som dödades under hans ledning har kunnat bekräftas och dokumenteras, enligt World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) som dokumenterar och undersöker förföljelsen.

Su stämdes även civilt för mord, tortyr och förtal, och han delgavs stämningen när han var på besök i Zambia 2004, enligt Falun Gong-sajten Minghui. En arresteringsorder utfärdades, och zambisk polis sökte efter Su, men han flydde över den norra gränsen med hjälp av det kinesiska konsulatet, enligt Minghui.

Sus fall kom relativt plötsligt och oväntat; han utsågs till sin nya post relativt nyligen och sågs offentligt så sent som den 10 juni. Men redan innan han fick sin nya post i mars rapporterades i media om att hans fru misstänktes för att vara inblandad i skumma mark- och byggaffärer. Den sortens rapportering är inte sällan ett tecken på en kommande utrensning.

Rapportering av Lu Chen och Matthew Robertson