Ännu en romantisk komedi …
Sandra Bullock den 26 augusti i Los Angeles, Kalifornien. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images/AFP)


Nytt på dvd: The Proposal
Produktionsår: 2009
Produktionsland: USA
Regi: Anne Fletcher
Medverkande: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White m fl.
Utgavs: 091028

Jag är, som alla som läst mina artiklar vet, inte överförtjust i romantiska komedier. Så varför fortsätter jag skriva om dem? För att de drar mycket publik och då vill jag vara med och tycka till. Sen är jag kanske lite av en sadist; jag tycker verkligen om att klanka ner på dåliga filmer. Här kommer i alla fall årets femtielfte film på temat “man och kvinna som hatar varandra tvingas ihop av yttre omständigheter och blir kära”.

Åh, nej! Nu avslöjade jag ju hela filmen! Men det är ju faktiskt en romantisk komedi, så det är ganska lätt att klura ut vad som kommer att hända. Margaret Tate (Bullock) är en hänsynslös förläggare som bara tänker på sin karriär och som behandlar sin assistent, Andrew (Reynolds) som sin slav. Hon är från Kanada och jobbar i USA med hjälp av ett uppehållstillstånd. Men då hon är så uppe i karriären, har hon missat att hennes uppehållstillstånd är på väg att gå ut. Så då kommer hon på idén att gifta sig för att få stanna kvar i landet. Eftersom Andrews karriär står och faller med henne, utpressar hon Andrew till att gå med på att gifta sig med henne. Och så börjar äventyret… typ.

Äventyr och äventyr. De far iväg till Andrews föräldrahem i Alaska där Margaret får stifta bekantskap med Andrews släkt. Margaret och Andrew kivas när de inte är övervakade och diverse lustiga situationer uppstår, de flesta baserade på att den stela Margaret befinner sig i naturen eller runt människor som är frisinnade. Situationer som avses vara lustiga kanske är en mer passande beskrivning. En av dessa situationer innefattar en manlig strippa (öns enda). En annan av dessa situationer är när Andrew och Margaret råkar springa på varandra när de är nakna.

Sandra Bullock är en typisk hollywoodstjärna; hon gör filmer som är publikvänliga och utökar hennes konto, som exempelvis den helkorkade filmen “Miss Secret Agent” (“Miss Congeniality”, Donald Petrie, USA/Australien, 2000). Men hon är ju egentligen inte en dålig skådespelerska, vilket hon bevisade i “Crash” (Paul Haggis, USA/Tyskland, 2004). Men jag är alltså ändå inte helt förvånad över att hon här bjuder på en medioker insats; den stela affärskvinnan är en väldigt sliten komisk arketyp. Däremot är jag ganska förvånad över att inte ens Ryan Reynolds kunde pressa något ur detta manus, då han vanligtvis inte ens behöver ett bra manus för att kunna vara rolig; det mesta av Reynolds komik uppstår från hans ofelbara timing, vilket ofta resulterar i torr humor. Vill man se ett lysande exempel på Reynolds när han är i toppform, ska man se “Waiting…” (Rob McKittrick, USA, 2005). Men jag antar att det inte funkar om mannen i en romantisk komedi har torr humor, så även Reynolds är medioker i denna film.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att “The Proposal” är en medioker romantisk komedi, som vilken annan romantisk komedi som helst. Den enda ljusglimten jag kan hitta är Betty White, som spelar Andrews farmor. White är expert på att spela glada gamla tanter, och hon lyckas till och med blåsa lite liv i denna annars heldöda film. Men så medverkar hon ju inte i varje scen, så det hjälper inte så mycket.