Ännu en kinesisk miljardär försvunnen
Zhou Chengjian (till vänster) har varit försvunnen sedan den 7 januari. Sannolikt har han gripits, som en del i den kinesiska regimens antikorruptionskampanj. (Foto: Weibo.com)


En kinesisk miljardär har försvunnit, och det är inte första gången detta händer på senare tid. Den här gången är det Zhou Chengjian, chef för det berömda modeföretaget Metersbonwe i Shanghai.

Zhou har varit försvunnen sedan den 7 januari, tillsammans med sin sekreterare Tu Ke, och handel med aktierna i hans företag har frusits på Shenzhenbörsen, för att undvika ytterligare förluster.

Zhous försvinnande var abrupt. Personal vid hans företag sade till kinesiska medier att han deltog i ett möte bara dagen innan, den 6 januari.

Det är sannolikt att Zhou har gripits. Han var den senaste kinesiske magnaten som utreddes i den hårda och omfattande antikorruptionskampanj som kommunistpartiets ledare Xi Jinping driver. Bland annat har man på sistone slagit ner på ”skadlig” blankning av aktier i samband med börskaoset i juli.

Andra miljardärer som redan har fallit i kampanjen är till exempel Guo Guangchang, ordförande i Fuson-gruppen, och investeraren Xu Xiang.

Både Guo och Xu misstänks ha intrikata kopplingar till familj och medhjälpare till förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin, som av många anses som det verkliga målet för Xi Jinpings antikorruptionskampanj. Väldigt många som har rensats ut i kampanjen har tydliga kopplingar till Jiang.

Om Zhou Chengjian har gripits så är det oklart varför. I kinesiska medier trycker man dock på hans förhållande till just Xu Xiang, som åtalades för insiderhandel, aktiemanipulation och ”skadlig blankning”. Xu var bland annat den tredje störste ägaren i Zhous företag.

Zhou startade Metersbonwe 1995. Det är ett modeföretag med främst unga kunder. Forbes listade honom som nummer 61 bland Kinas rikaste 2015, och han är enligt tidskriften god för 2,4 miljarder dollar. Metersbonwe har dock haft problem på senare år, med förluster och omfattande nedläggningar av återförsäljare.