Annorlunda upplevelser i New York
Den luftiga ovanvåningen på spa-anläggningen, InSpa World i Queens. Här finns bland annat sju olika sorters bastu. (Foto: InSpa World)


Du har kanske redan sett Frihetsgudinnan? Varit på Times Square och promenerat i Central Park? För en turist som varit minst två gånger i New York blir svaret sannolikt ja.

För både de som varit många gånger i New York och för första gångens besökare kan Epoch Times i två artiklar tipsa om två annorlunda upplevelser i denna världsmetropol. Den ena är den helt nya spa-anläggningen InSpa World, i Queens, och den andra det historiska bergshuset Mohonk, vilket ligger 90 minuters bilväg från city.

InSpa World som öppnade för en månad sedan i Queens är landets största spa-anläggning inomhus. På en yta av sex tusen kvadratmeter på fyra våningar finns här allt det senaste inom spa-teknologi. En kombination av österländsk och västerländsk tradition, inomhus och utomhus, får anläggningen att kännas som ett djupt andetag frisk – och ångig – luft i New Yorks förortsdjungel.

Denna koreanska verksamhet, som ägs av brödraparet Chon, strävar efter att tjäna den skiftande befolkningen i New York och har funnit det perfekta stället i Queens – jordens mest skiftande plats. Anläggningen är enorm, har fler än 200 parkeringsplatser och kan ta emot upp till 1200 gäster samtidigt.

Receptionen ligger på första våningen. Detta är den första anhalten och här tar man sig en dusch eller ett bad, kvinnorna för sig och männen för sig. Varje gäst får ett elektroniskt kassaskåp att stoppa sina personliga tillhörigheter i. Därefter kan man välja mellan varm vattenmassage i jacuzzi, kropps-skrubb, örtbad eller massage.

Andra våningen är en riktig lyxvåning med tydlig asiatisk inriktning. Här finns sju olika sorters bastu – varmvåg, guld, mineralsalt, jord, jade, siena och is. Alla håller de temperaturer från 50-90 grader, förutom förstås is-bastun, vilken en del tycker om att besöka omedelbart efter att ha kommit ut ur de heta .

På andra våningen finns även japanska, koreanska och italienska restauranger, och här kan man köpa sig lite snacks och smårätter från ställen som Starbucks och Juicy Farm. Det också finns möjlighet till shopping och personlig service, såsom hårsalonger, manikyrbehandling, hudterapi.

På tredje våningen finns en spagrotta utomhus med flera pooler och en avdelning för barnen. Inomhus- och utomhuspoolerna separeras med gigantiska kristallglas. När man går runt här är det lätt att glömma att man faktiskt befinner sig i en storstad. Sittandes i en pool med masserande vattenstrålar känns det som om man blivit transporterad till någon hemlig ö i Egeiska havet. Här finns också ett japanskt pinjeträ-badkar.

På översta våningen hittar man den äkta koreanska maten. Här serveras olika typer av smårätter, grillade rätter och bergsgrönsaker. Härifrån har man en underbar utsikt över Whitestone-bron och östra floden.

Projektet med spa-anläggningen har planerats i mer än tre år. Under dessa år har bröderna Chon rest runt i världen för att göra efterforskningar samt undersöka liknande projekt. De har kommit fram till att i den här ultramoderna höghastighetsvärlden måste en verksamhet som inriktar sig på avkoppling och lugn stå inför en ljus framtid.

Anläggningen är en unik plats för både New York och hela USA. För den som vill lindra stress och få en allomfattande behandling, eller för den som helt enkelt är ute efter en annorlunda och trevlig upplevelse, borde InSpa World finnas med på ”att uppleva-listan.”
Det här var den första av två artiklar om annorlunda upplevelser i New York. Läs även nästa artikel om bergshuset Mohonk i Shwangunkbergen.


Inte bara för vuxna; för de minsta finns anpassade lekytor och bassänger. (InSpa World)

Inte bara för vuxna; för de minsta finns anpassade lekytor och bassänger. (InSpa World)