Anna Politkovskaja och Martin Adler hedras med pressfrihetspriset
Svenske Martin Alder dog av beskjutning under bevakning av en demonstration i Mogadishu. I dag tilldelas han Pressfrihetspriset postumt tillsammans med sin likaså döda ryska kollega. (Foto: AFP)


Årets pressfrihetspris tilldelas idag postumt journalisterna Martin Adler och Anna Politkovskaja vid en ceremoni i Stockholm. Reportrar utan gränser ger dem priset för att ha rapporterat med stort mod och nyfikenhet från platser som få vågar besöka, vilket kostade dem livet.
 
Den 23 juni i år sköts den svenska journalisten och fotografen Martin Adler till döds i Somalia. Han bevakade konflikter i länder som Irak, Rwanda, Tjetjenien och Liberia, och hans reportage handlade ofta om människors utsatthet i krig och konflikter.

Martin Adler bevakade en fredlig demonstration i Mogadishu, när han dödades. Det är fortfarande oklart vem som låg bakom dödsskjutningen och varför han dödades, enligt Eva Elmsäter ordförande i Reportrar utan gränser.
 
Den ryska journalisten Anna Politkovskaja dödades i Moskva den 7 oktober i år. I hennes fall var det en regelrätt avrättning och det finns misstankar om ett beställningsjobb. Som orädd regimkritisk journalist var hon hatad och fruktad av många, främst på grund av hennes skriverier om Tjetjenien. De senaste åren levde hon med ständiga dödshot.
 
Journalister lever allt farligare i arbetet med att rapportera från världens alla länder. Martin Adler och Anna Politkovskaja hedras tisdagen den 12 december med pressfrihetspriset, för att de med nyfikenhet, uthållighet och oförställt mod rapporterade från miljöer där pressfriheten är som mest hotad. Prisceremonin sker på Galleri Kontrast i Stockholm


Anna Politkovskaja mördades utanför sin bostad i Moskva. (Foto: AFP)

Anna Politkovskaja mördades utanför sin bostad i Moskva. (Foto: AFP)