Anklagelser mot studentledare inför 20-årsdagen


Kina anklagar studentledare inför 20-årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg

En före detta student som var ledare under den kinesiska demokratirörelsen 1989 har blivit arresterad för bedrägerianklagelse, berättar hans familj. Händelsen råkar sammanfalla med att det snart är årsdagen för den blodiga massakern mot studenterna vid Himmelska fridens torg 1989.
                                       
Den före detta studentledarens släktingar berättar för Reuters om händelsen som kan komma att leda till en tvist mellan Washington och Peking.

41-årige Zhou var i sin ungdom juridikstuderande och ledare vid Pekings studentförening 1989.  Han hjälpte organisationer i studentrörelsen att få igenom demokratiska reformer.
Den fjärde juni 1989 fick rörelsen ett blodigt avslut på Himmelska fridens torg i Peking då armétrupper gick till attack för att slå ned de fredligt protesterande studenterna.
Zhou Yongjuns har permanent uppehållstillstånd USA, men har blivit anklagad för bedrägeri av polisen i sin hemstad Suining i sydvästra Sichuan provinsen, förklarar brodern Zhou Lin i ett telefonsamtal. Familjen har mottagit en skriftlig bekräftelse på arresteringen på onsdag morgon.
 
Zhou Lin säger att han inte känner till något om orsakerna bakom anklagelsen eller när hans bror skulle ha utfört bedrägerierna i Kina.
 
Zhou Yongjuns fästmö Zhang Yuewei kallar anklagelsen för ogrundad.
Efter flera års frihetsberövande flydde Zhou till USA 1993. När han försökte återvända till Kina 1998 skickades han till ett omskolningsläger och återvände till USA 2002.

Han återvände till Kina i september förra året, berättar familjen, men arresterades när han skulle ta sig till Hongkong.  Sedan flyttade han tillbaka till sin hemstad Suining och nu har alltså bedrägerianklagelserna kommit kinesiska myndigheterna kommit.
Zhang Yuewei som befinner sig i Kalifornien där paret levt, säger till Reuters
– Han vill träffa sin far som är gammal och sjuk, men jag ville inte att han skulle åka, och tillägger:

-Han har varit hemligt frihetsberövad en lång tid, sedan han försökte komma till Kina förra året.

De anhöriga säger att Zhou Yongjuns tidigare anklagades han för spioneri och politiska brott, men nu har man ändrat det till ekonomiskt bedrägeri.

Alla försök att få tala med ansvariga vid Suining Public Security Bureau har varit förgäves, antingen svarar man inte eller så har man sagt att man inte känner till fallet.

Den amerikanska ambassaden har inte ännu kommenterat händelsen.
 
 I år är det tjugo år sedan den blodiga massakern vid Himmelska fridens torg i Peking ägde rum. Den kinesiska regimen är angelägen om att inga nya demonstrationer ska blossa upp som ifrågasätter den kinesiska regimens diktatur.

Tidigare artikel i ämnet: http://www.epochtimes.se/articles/2009/04/21/17058.html