Anger tonen för 2010-talets komedier
Todd Phillips har med Baksmällan lyckats göra en "vansinnigt rolig film", tycker Epoch Times filmrecensent Andreas Ziegler. (Foto: AFP)


  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA/Tyskland
  • Originaltitel: The Hangover
  • Regi: Todd Phillips
  • Medverkande: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham m fl.
  • Kommer ut: 091209

”Baksmällan” är en film som lätt hade kunnat bli vulgär; den är på gränsen att vara en vulgokomedi i stil med ”American Pie” (Paul Weitz, USA, 1999). Den passerar dock aldrig denna gräns. Denna lek med gränser har resulterat i en vansinnigt rolig film.

Tre killar vaknar upp dagen efter en svensexa och har, förutom världens värsta huvudvärk, stora minnesluckor från kvällen innan. Det värsta är att de saknar brudgummen, som ska gifta sig om ett par timmar. I ett desperat försök att hitta sin saknade kamrat, försöker de gå i sina egna fotspår från kvällen före. Det hela utvecklar sig till ett riktigt äventyr där de bland annat upptäcker vad de hade för sig på kvällen.

Det som gör att ”Baksmällan” funkar så bra, är att den inte fokuserar på ett gäng fulla män. Istället ligger fokus på att belysa deras bisarra beteende ur nyktra ögon. ”Bisarrt” är för övrigt ett väldigt milt ord för att beskriva deras beteende. Bland annat kidnappar de en tiger och en av männen ”råkar” gifta sig.

Nu för tiden är de flesta komedier romantiska sådana. Anledningen till detta är att de lockar en stor publik och drar in vansinnigt mycket pengar; den monumentalt mediokra ”The Proposal” (Anne Fletcher, USA, 2009), som jag recenserade för ett par veckor sedan, drog till exempel in över trehundra miljoner. Det är dollar, inte kronor. Och då tycker jag det är skönt att en film som ”Baksmällan”. För ”Baksmällan” har varit en stor succé utan att ha ett överdrivet romantiskt eller vulgärt tema.

1978 kom en film som hette ”Deltagänget” (”Animal House”, John Landis, USA). Filmen handlade om en studentförening med anarkistiska och vilda medlemmar. Denna film kom att sätta tonen för många av de komedier som spelades in på 80-talet. På liknande sätt kommer troligtvis ”Baksmällan” att sätta tonen för 2010-talets komedier.

Eftersom det svärs ganska friskt i ”Baksmällan”, var den barnförbjuden i USA. Men i Sverige är vi inte lika äckelmagade när det gäller språk. Så därför kan jag rekommendera den här filmen för hela familjen, eftersom den, som sagt, aldrig går över gränsen och blir vulgär. Så se den här filmen med hela familjen och skratta tills ni blir hesa.