Angelina Jolies mastektomi oroar kvinnor i Shanghai
Skådespelerskan Angelina Jolie, sändebud för FN:s flyktingorgan UNHCR, talar under en presskonferens på G8-mötet i Lancaster House den 11 april 2013 i London. Jolie sade nyligen att hon har genomgått bröstoperation för att förhindra bröstcancer, vilket har lett till att kvinnor i Shanghai, Kina, blivit alltmer intresserade av att testa sig för bröstcancer. (Foto: Alistair Grant /WPA Pool/Getty Images)


Hollywoodstjärnan Angelina Jolie valde nyligen att genomföra en dubbel mastektomi, det vill säga operera bort båda brösten, för att inte drabbas av bröstcancer. Hennes val har lett till ett stort intresse för mastektomi bland kvinnor i Shanghai.

Enligt en artikel i den Hongkongbaserade tidningen Wen Wei den 20 maj avslöjade en läkare i Shanghai att han bara under de senaste dagarna fått ett ökat antal förfrågningar angående tester och kirurgiska ingrepp.

Angelina Jolies val att genomföra mastektomi för att minska risken för bröstcancer har blivit ett hett ämne i medier och bland allmänheten i Kina.

När Jolie meddelade sitt beslut förra veckan i en vältalig New York Times-krönika, uppmanade hon kvinnor runt om i världen att ta kontrollen över sina liv, och hon uppmuntrade varje kvinna som har bröst- eller äggstockscancer i släkten att söka medicinsk hjälp och fatta ett eget, välgrundat beslut.

Song Hui, chef för Bröstcentret vid Shanghai Red House Obstetrics and Gynecological Hospital, berättade för Wen Wei att det under de senaste dagarna har varit en stor ökning av antalet personer som konsulterar honom i den här frågan.

”En kvinna berättade för mig att hon har en släkting som har bröstcancer. Behöver hon genomgå mastektomi? Släktingen var i själva verket bara hennes svägerska.”

Song berättade att vissa kvinnor rapporterat att de hade flera kollegor som fått diagnosen bröstcancer och att de var rädda att bli smittade. Så de tänkte att de också borde operera bort brösten.

”När det gäller det här problemet, vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Bröstcancer smittar inte, och utifrån en genetisk synvinkel finns det ju ingen genetisk relation mellan släktingar som inte har något blodsband.”

En reporter från Wen Wei såg att inom några dagar hade många privata kliniker satt upp skyltar om gentest för bröstcancer med avgifter från 1 000 till 5 000 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor).

Vissa kliniker meddelade att om patienterna inte hade förtroende för deras inhemska metoder så kunde de se till att gentest kunde genomföras utomlands på amerikanska sjukhus.

Professor Shen Zhenyu på Bröstcentret i Fudan-universitetets cancersjukhus i Shanghai, berättade för en reporter från Shanghai Morning Post: ”Angelina Jolies läkare har kommit fram till att hon hade 87 procents risk för bröstcancer och 50 procents risk att få äggstockscancer. Detta på grund av ärftligheten inom hennes släkt och mutationer på de två generna, BRCA1 och BRCA2.”

Shen tror inte att det finns någon omfattande statistik kring östasiatiska kvinnors anlag gällande generna BRCA1 och BRCA2. Sannolikheten för mutationer på den här genen hos östasiatiska kvinnor är lägre jämfört med europeiska och amerikanska kvinnor, och risken för att de ska drabbas av cancer tycks lägre.

Shen tror därför att det inte är nödvändigt att varenda kvinna i Shanghai behöver genomgå gentest för bröstcancer.

Läkaren Yang Hongjian, chef för Bröstcentret på Zhejiangs cancersjukhus sade att de två nyckelgenerna BRCA1 och BRCA2 är lätta att upptäcka i USA, men i Kina måste Nationella hälso- och familjeplaneringskommittén först godkänna sådana tester.

En reporter på Shanghai Morning Post upptäckte också att det inte finns några sådana tester för bröstcancergenen BRCA på Shanghais offentliga sjukhus i nuläget.

Översatt från engelska.