Ang Lees Oscarstal censurerat i Kina
Regissören Ang Lee, som vann en Oscar för bästa regi för sin film "Life of Pi", poserar i pressrummet under Oscarsgalan på Loews Hollywood Hotel, 24 februari 2013 i Hollywood. (Jason Merritt/Getty Images)


Den kinesiska regimens politiska känslor gentemot Taiwan blev tydliga efter att filmregissören Ang Lees tacktal på Oscarsgalan blev mixtrat med av fastlandskinesiska medier. Lees ”Life of Pi” tog hem fyra Oscars, bland annat för bästa regi, vid årets Oscarsutdelning vilket gjorde honom till en nationalhjälte i Taiwan.

Större delen av Lees film spelades in i Taiwan, i Kentings nationalpark i södra delen av landet, och med hjälp av en enorm vågbassäng som byggdes upp på ett övergivet flygfält i centrala Taiwan.

Det här är andra gången Lee har tagit hem det här priset. Bland hans tidigare filmer finns bland annat ”Brokeback Mountain” och ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”.

I sitt tacktal på Los Angeles Dolby Theatre den 24 februari tackade Lee sitt hemland och sade att han inte kunde ha gjort filmen utan Taiwans hjälp. Särskilt tackade han sin hemstad Taichung.

Den taiwanesiske presidenten Ma Ying-jeou sade i ett gratulationsmeddelande till Lee att ”taiwaneserna är stolta över dig”. Han tackade även Lee för att han ”för Taiwan närmare världen”.

I Kinas statligt styrda nyhetsbyrå Xinhua togs dock meningarna om Taiwan och Taichung bort, när man rapporterade om Lees priser och tal.

Nätanvändare kommenterade att det kinesiska kommunistpartiet verkade vara rädda för att den kinesiska allmänheten skulle läsa om hur Taiwan fick beröm, och se hur stort landets ”mjuka makt” är.

På senare år har även en del kinesiska idrottare kritiserats i statlig media för att de tackar sina föräldrar och inte kommunistpartiet efter att de har vunnit tävlingar. ”Om man ser till [Kinas kommunistiska] historia så är det inte underligt att Xinhua felrepresenterar Lees tal”, skrev bloggaren vainer423.

En annan användare, som kallade sig Zhu Yaxiao, kommenterade: ”Regeringen är schizofren. Det är ju internetåldern nu, och att handla så här är att slå sig själv i huvudet!”

Statlig mediecensur av Lees Oscarstal kom i en känslig period när den taiwanesiske politikern Lien Chan, ordförande för det Kinesiska nationalistpartiet (KMT), har presenterat ett förslag på hur man ska kunna etablera ett ”balanserat, jämlikt och effektivt politiskt ramverk för samverkan över sundet” under ett besök i Peking.

Paul Lin, en av Taiwans mer välkända politiska kommentatorer, sade att Xinhuas utelämnande av Lees hyllning till Taiwan är ett slag i ansiktet på Lien Chans förslag.

Ang Lee har sedan sin födelse inte haft något bra förhållande till de kinesiska myndigheterna. Hans farfar förföljdes som en ”markägare” av kommunisterna, och hans föräldrar flydde till Taiwan medan han fortfarande var i sin mammas mage.

Översatt av Euly Luo, Skriven på engelska av Gisela Sommer. Research av Howard Feng.

Översatt från engelska