Andrepiloten ökade planets fart före kraschen
Planet kraschade mot en bergvägg i sydöstra Frankrike. (Foto: Google maps)


Fler detaljer om Germanwingsplanet som kraschade i de franska alperna har framkommit sedan den andra svarta lådan hittades på olycksplatsen i torsdags.

Andrepiloten Andreas Lubitz anklagas för att ha låst ute planets kapten från cockpit innan han avsiktligt ökade planets fart och flög det rakt in i bergväggen, visar data från den andra svarta lådan.

– Flera gånger under nedstigningen justerade andrepiloten planets autopilot för att öka hastigheten samtidigt som det sjönk, sade de franska utredarna, French Bureau of Investigation and Analyses, BEA, i ett uttalande enligt fransk media.

Enligt utredarna orsakades kraschen avsiktligt av Andreas Lubitz. Den andra svarta lådan innehåller tekniska data om flygningen medan den första registrerar alla samtal i cockpit.

När planet träffade berget hade det en fart av över 600 km och dödade alla 150 personer ombord.

Sökte information om självmord

På torsdagen avslöjade utredarna att Lubitz hade forskat i självmordsmetoder och säkerhetsdörrarna till cockpit. De upptäckte att han sökt informationen på en surfplatta bara några dagar innan kraschen i förra veckan.

Tyska åklagare har sagt att Lubitz medicinska journal från tiden innan han fick sitt flygcertifikat, visade att han var självmordsbenägen. Lufthansa, Germanwings moderbolag, sade att de kände till att Lubitz haft en svår depression sex år tidigare, innan han avslutade sin pilotutbildning.

Videoinspelning av kraschen?

Tidigare i veckan rapporterade två nyhetsmedier, Bild och Paris Match, att det finns en videoinspelning på en mobiltelefon som visar de sista ögonblicken innan kraschen, men franska myndigheter förnekar förekomsten av en sådan video.

Åklagare Brice Robin i Marseille, säger att inga minneskort från mobiltelefoner på olycksplatsen har analyserats än. Alla mobiltelefoner finns nu på Seynes-Les-Alps.

– Om folk har plockat upp telefoner vid olycksplatsen så är det inget jag känner till. Om någon har en sådan video är den personen skyldig att lämna den till utredarna utan dröjsmål, sade han till tidningen Independent.

Men Frédéric Helbert, reporter från Paris Match, säger att han sett videon.

Avsiktlig handling

Åklagare Robin instämmer med de franska utredarna om att piloten varit medveten hela tiden innan planet slog in i berget. Piloten verkar aktivt och upprepade gånger försökt slå av larmsignalerna i cockpit.

– Det är en frivillig åtgärd som fört det här planet mot berget, inte bara att det förlorade höjd utan också att det ändrade hastigheten, sade Robins på torsdagen.