Andra rättegångsdagen mot Bo Xilai behandlade mutor
En video med vittnesmål från Gu Kailai, hustru till förre politbyråmedlemmen Bo Xilai, visades i rättssalen den andra dagen av rättegång mot Bo Xilai i Jinan, Shandong-provinsen, den 23 augusti. (Skärmdump/Epoch Times)


Kinesiska domstols- och propagandamyndigheter släppte tio utskrifter från andra dagen av skådeprocessen mot förre politbyråmedlemmen Bo Xilai på fredagen. Mycket av innehållet uppehöll sig vid detaljer om hur Bo sades ha tagit emot och använt mutor från affärsmän som han hade kontakter med tidigare under sin karriär.

Stor vikt lades vid en dyr villa i Cannes, som köpts för smutsiga pengar. Vidare bjöds på ett vittnesmål från Bos tidigare hantlangare, Wang Lijun, samt på en video med vittnesmål från Bos hustru, Gu Kailai.

Som svar på den videon fortsatte Bo att vidhålla sin oskuld och sade att hans hustru befann sig i ett ”instabil mentalt tillstånd” och var utsatt för påtryckningar från rättsliga myndigheter.

Bo sades ha tagit emot mutor värda 3,5 miljoner dollar (knappt 23 miljoner kronor) från en affärsman, Xu Ming, som drev ett spretigt affärsimperium.

Xu Ming gjorde olagliga transaktioner, sade domstolen, och hjälpte en fransman och en bekant till Bos familj att köpa en villa i Cannes som användes av Bo och Gu.

Gu sitter för närvarande i fängelse efter en villkorlig dödsdom för att ha förgiftat Neil Heywood, en brittisk affärsman och en annan tidigare bekant.

Ett skriftligt vittnesmål från Wang Lijun, tidigare polischef i Chongqing, där Bo var partisekreterare innan sitt fall, presenterades också.

Wang sitter nu i fängelse, dömd till 15 år för maktmissbruk, korruption och försök att hoppa av till USA. Det var Wangs försök till avhopp som var startskottet till den skandal som förstörde Bos politiska karriär.

Myndigheterna har kommit med ett antal propagandadirektiv som ska styra hur rättegången diskuteras och redovisas i de kinesiska medierna.

”När det gäller att täcka förhören med Bo Xilai kan rubrikerna inte uttrycka något som är till gagn för Bo, såsom hans ’20 frågor’ där Xu Ming frågas ut i domstol”, löd ett meddelande, rapporterar China Digital Times. ”20 frågor” avser en lång serie av ”nej”-svar som Bo fick när han fick möjlighet att förhöra ett vittne på torsdagen.

Täckningen i de statskontrollerade medierna från den andra dagen av rättegången varierade: utskrifter från rättegången, vilkas riktighet inte kan garanteras, fortsätter att strömma från Jinans folkdomstols Weibo-konto, men en artikel i Xinhua om rättegångsdagen hade rensats bort utan förklaring. ”Tyvärr, denna nyhet har tagits bort,” är allt som sägs på nätsidan.

Översatt från engelska.