Andningens gränslösa kraft, del 4


I delarna 1 till 3 diskuterade jag hur man andas rätt eller naturligt, skillnaden mellan att andas med magen och att andas med bröstet, vetenskapen bakom andning och effekter som andning kan ha på hälsan hos kropp och själ, inkluderat kopplingen mellan andning och känslor.

I del 4 kommer jag att förklara hur man andas med magen och ge praktiska förslag på hur man kan införliva denna enkla och kraftfulla metod i det dagliga livet.

Man kan träna på magandning när som helst, var som helst, i vilken position som helst; sittande, stående eller gående. Enklast kan vara i sängen när man vaknar upp eller innan man somnar. Detta kan hjälpa till med sömnen. Träning kan göras under andra tider på dagen när man sitter, står eller går.

Börja med att lägga ena handen på bröstet och den andra på magen under naveln. Se först bara på hur du andas. Andas in genom näsan, låt magen röra sig ut när du andas in och dras in när du andas ut. Det idealiska är att magen rör sig ut och dras in medan bröstet rör sig nästan inte alls. Andas lugnt och mjukt. Lägg märke till om det finns några spänningar i processen under in- eller utandning. Att låta utandningen vara lite längre än inandningen kan lösa upp eventuella spänningar.

Att få vägledning av en erfaren lärare kan också vara till hjälp. Inom kinesisk medicin och ayurveda finns många praktiska hjälpmedel för att lära sig hur man andas naturligt, till exempel qigong, tai chi och yoga. De här systemen erbjuder också mer avancerade och specialiserade andningstekniker som ytterligare kan förbättra hälsan. Vidare detaljer skulle vara för omfattande för den här artikeln och lärs bäst ut av en erfaren lärare.

Oroa dig inte över att du inte andas rätt. Det finns inget rätt eller fel. Var bara medveten om att olika metoder och tekniker har olika effekter på kropp och själ. Och lägg märke till hur du andas. Lägg märke till hur andningen kan ändras under olika känslomässiga tillstånd. Börja helt enkelt med att vara medveten. Om du märker att du känner dig bekymrad, orolig, rädd eller om du upplever någon annan obekväm känsla, prova då att andas med magen.

Lägg märke till hur du andas under olika dagliga aktiviteter och experimentera med att medvetet andas med magen om du märker att du börjar andas med bröstet. Utnyttja väntetider: när du väntar på att datorn ska starta, när du står i kön i affären, när du kör bil, på bussen eller i tunnelbanan, observera och experimentera med andningen. Magandning kan göra att det faktiskt känns trevligt att sitta fast i en bilkö om du normalt brukar bli stressad av bilköer.

Fundera på att ta en stund under dagen, även om det bara är en minut eller två, för att förnimma och träna på att andas med magen. Med tiden kommer du med träning upptäcka att du mer spontant andas på det här sättet.

Mitt sista råd är att vara snäll mot dig själv. Ta det lugnt. Döm inte dig själv. Sådana tankar kommer att påverka andningen, fysiologin och ditt fysiska, mentala och känslomässiga välmående. Och, det är troligt att du håller andan!

Muehsam är läkare, musiker och författare bosatt i New York City. Hon kan kontaktas på e-postadressen: transformationalmedicine@gmail.com

Mer i detta ämne

Andningens” target=”_blank”>Andningens gränslösa kraft, del 3

Referenser

Conscious Breathing. Hendricks, Gay. Bantam Books. New York, NY. 1995

The Art of Breathing and Centering (audio). Hendricks, Gay. http://us.macmillan.com/theartofbreathingandcentering

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31889/