Andningens gränslösa kraft, del 3
Hippokrates är känd som upphovsmannen till den västerländska medicinen. (Foto: Gravyr av Peter Paul Rubens, 1638, med tillstånd av National Library of Medicine.)


I del 1 och 2 diskuterade jag rätt eller naturligt sätt att andas, skillnaden mellan att andas med magen och med bröstet samt vetenskapen bakom andning.

I del 3 kommer jag att återkomma till kopplingen mellan andning och känslor och beskriva de kraftfulla och omedelbara effekterna av andning: hur andning med bröstet kan orsaka och försvåra sjukdom, och hur andning med magen kan förbättra hälsan.

Andning och känslor. Jag hänvisar ofta till ”kropp och själ” för att beskriva hur intimt tankar, känslor och kropp är sammankopplade. (Se min tidigare artikelserie ”Instängda känslor riskabelt för hälsan” för mer detaljer, http://www.epochtimes.se/articles/2010/02/11/18621.html.) Kroppen och själen är helt förbundna. Det finns ingen åtskillnad mellan dem.

Stressiga känslotillstånd, vilka ofta får oss att andas med bröstet på bekostnad av andning med magen, kopplar på det sympatiska nervsystemet och orsakar eller försvårar därigenom de sjukdomstillstånd vi kan ha. Att andas med bröstet förstärker de känslomässiga tillstånden av rädsla, oro och ilska. Dessa känslomässiga tillstånd kan i sin tur få oss att andas med bröstet vilket får negativa konsekvenser på hälsan. Att andas med magen kan lindra de här sjukdomstillstånden.

Lite mer om att andas med bröstet.
Vid andning fullt ut involveras alltid andning med bröstet. När ens lungor fylls till fullo höjs och expanderar bröstet. Detta är speciellt användbart om vi gör någon ansträngande fysisk aktivitet och det sker naturligt och spontant. Det är viktigt att vara medveten om att andningen startas via magen, inte med bröstet.

Hur andning med bröstet kan orsaka eller fördjupa sjukdom. Enbart att andas med bröstet kan orsaka och försvåra sjukdom. Eftersom andning med bröstet sätter igång det sympatiska nervsystemet kan det hämma matsmältningsfunktionen, orsaka eller försvåra hjärt- kärlsjukdomar och skapa problem med sömn, vila, avslappning och till och med sex.

Faktum är att alla
sjukdomstillstånd förvärras genom andning med bröstet. Sådana är till exempel cirkulationssjukdomar som högt blodtryck och sjukdom i kransartären, andningssjukdomar som astma, mag- tarmsjukdomar som magkatarr och magsår och livshotande diagnoser som cancer och andra kroniska tillstånd som västerländsk medicin dömt ut som obotliga.

Matsmältningen försämras också genom andning med bröstet. Muskelsammandragningen i mag- tarmkanalen hämmas direkt av andning med bröstet. Eftersom mat är vår främsta medicin kan vi se de djupa och övergripande effekterna på hälsan hos kropp och själ.

Att lära sig hur man andas naturligt kan lindra sjukdomstillstånd. Genom att lära sig, eller egentligen lära om, hur man andas naturligt genom viljestyrd magandning kan vi lära oss att medvetet kontrollera vilket nervsystem är aktiverat.

Andning med magen kopplar på det parasympatiska nervsystemet. Vi kan förbättra sömnen, matsmältningen och koncentrationen, fördjupa avslappningen, lösa upp obekväma känslomässiga tillstånd, förbättra hjärt- kärlfunktionen, ja vilket sjukdomstillstånd vi än må ha. Det här parasympatiska tillståndet möjliggör optimala och nödvändiga förutsättningar för att läka sjukdomar, eftersom ett tillstånd av fullständig vila och avslappning är nödvändig för återhämtning från all sjukdom.

I del 4 kommer jag att förklara hur man andas med magen och att ge förslag på hur man kan träna på det.

Muehsam är läkare, musiker och författare bosatt i New York City. Hon kan kontaktas på e-postadressen: transformationalmedicine@gmail.com

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31310/

Referenser

The Science of Breath av Swami Rama, Rudolph Ballentine, M.D., och Alan Hymes, M.D.

Mer i detta ämne

Andningens” target=”_blank”>Andningens gränslösa kraft, del 2
Andningens gränslösa kraft, del 4