Anders Wijkman: Kan Kina axla en stormakts ansvar?


Hu Jintao har fått ett öppet brev angående folkmordet i Darfur undertecknat av ett åttiotal välkända politiker, nobelpristagare och idrottsprofiler över hela världen.

– Kina är en av Sudans viktigaste ekonomiska och politiska partners men inför folkmordet i Darfur är det nästan tyst från Peking. Det är hög tid att Hu Jintao tar sitt ansvar som stormakt och OS-värd och ökar trycket på Sudan för att fredsstyrkan UNAMID äntligen ska komma på plats, sade Europaparlamentariker Anders Wijkman (kd) på den Internationella Dagen för Aktion i Darfur.

Wijkman menar att Kina har tagit den enklaste vägen. De odlar sina kommersiella kontrakt och försöker inte påverka igångsättandet av reformarbeten i landet. Sudan har olja vilket Kina behöver och de har fördubblat handeln under året 2007. De kunde använda sitt inflytande med de gör det inte menar Anders Wijkman och fortsätter:

– Kina har en nyckelroll i relationen till Khartoum och skulle kunna vara drivande för att nå en fredlig uppgörelse. I FN:s säkerhetsråd bromsade Kina länge varje försök att sätta press på Sudan. När nu en fredsstyrka äntligen är på gång är det knäpp tyst från Kina när Sudan på alla sätt försöker förhindra styrkans effektiva närvaro.

Wijkman sade också i sitt tal att eftersom Kinas makt växter, politiskt såväl som ekonomiskt, medför det att landets internationella ansvar ökar.

– Inför OS i Peking i augusti ställs frågan på sin spets. Är Kina redo att axla ansvaret som stormakt?