Anders Borg får prestigejobb
Sveriges före detta finansminister, moderaten Anders Borg meddelade den 15 september efter valet att han inte tänker fortsätta med politiken.


World Economic Forum meddelade den 14 november att den tidigare svenske finansministern Anders Borg ska leda ett nytt initiativ om framtiden för det globala finansiella systemet. Det är ett prestigefyllt arbete. 

World Economic Forum är en stiftelse som åtagit sig att förbättra tillståndet i världen genom offentlig-privat samverkan, står det i en av punkterna i deras uppdrag. 

Sedan finanskrisen 2008 har Anders Borg deltagit som finansminister i den här typen av arbete som World Economic Forum och Europeiska unionen bedriver.

– Jag har på grund av det ett brett kontaktnät och betydande förtroende hos IMF och FSB. Givet att det funnits ett starkt intresse från deras sida att jag ska ta på mig det här, så tycker jag att det kan vara rimligt göra det, sade Borg till di.se när det blev känt att han ska leda en grupp på World Economic Forum.

Känd för sin hästsvans

När allmänheten i Sverige först lärde känna Borg var det som finansminister, vilket han var 2006-2014. De såg en lång man med hästsvans och örhänge. Hans okonventionella yttre bedrog för han styrde efter konventionella tankar som den moderat han är.

Nu förlorade regeringen i riksdagsvalet som hölls i september i år och Socialdemokraterna sitter nu vid makten. Anders Borg meddelade strax därefter att han lämnar partipolitiken men att han inte hade några konkreta planer inför framtiden.

– Jag ska försöka skaffa mig ett arbete så snart som möjligt. Jag har ju lett en rätt stor och starkt arbetande organisation med finansdepartementet så jag får hitta något som påminner om detta, sade han i radion.

En sådan organisation, World Economic Forum, fann honom snabbt.

Ska främja globalt samarbete

Borg ska leda en arbetsgrupp som ska främja globalt samarbete med ett nytt ramverk för det globala finansiella systemet. Han sade till reportrar att syftet var att få regelverk i hela världen att arbeta bra tillsammans och få igång kreditflödena i ekonomin.

Vill man ta itu med den svaga tillväxten krävs en hög grad av samarbete med många olika aktörer, skriver World Economic Forum i pressmeddelandet. Borgs arbetsgrupp blir en plattform för beslutsfattare från regeringar, centralbanker, myndigheter och institutioner.

– Mitt arbete handlar om att samla till diskussion och koordinera den typ av beslut som sen fattas av IMF och FSB, sade Borg till di.se.

World Economic Forum är en obunden, icke-vinstdrivande stiftelse som åtagit sig att förbättra tillståndet i världen genom offentlig-privat samverkan. Den grundades 1971 och är mest känd för sin årliga konferens i Davos i Schweiz som samlar världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv, intellektuella och journalister för att diskutera angelägna frågor för världen inklusive hälsa och miljö.