Analytiker ifrågasätter regimens plan för bostadsreformer


Den kinesiske premiärministern Wen Jiabao meddelade den 5 mars, under den pågående nationella folkkongressen, att det Kinesiska kommunistpartiet kommer att hejda de skenande fastighetspriserna i landet och ”tillgodose folkets grundläggande behov av bostäder”.

Wen skyllde Kinas nuvarande bostadsproblem på oegentligheter inom fastighetssektorn. Han betonade att regimen kommer att ”göra större ansträngningar att hantera de brott mot lagar och regler som förekommer, såsom att inte utnyttja tillgänglig mark, samla på sig fastigheter på otillåtna sätt samt att rigga priser”.

Kinaexperter som den taiwanesiske advokaten Winifred Tung, har dock ifrågasatt huruvida Wens bostadsreformplan är genomförbar.

Tung sade till Epoch Times den 5 mars att den kinesiska regimen har låtit lokalregeringar göra som de vill när det gäller att samla på sig mark de senaste två årtiondena. Som ett resultat kommer nu mer än 60 procent av de lokala regeringarnas inkomster från fastigheter,

– Regeringsorgan på lokal nivå och intressegrupper är bland de första som kommer förkasta Wens reformplaner, sade Tung.

Tung sade att Peking hittat en syndabock i Richard Li, son till Hongkongmagnaten Li Ka-Shing.

Kinas officiella media har attackerat Richard Li för att han samlat på sig massor av mark i Peking efter det att han valt ”Jag vill ha verklig demokrati” som sin kampanjslogan i ett val till ett regeringsutskott i Hongkong.

– Att skylla allting på ett företags markköp kommer inte lösa några problem. Folk har fortfarande inte råd med hus, sade Tung.

Han tillade att den kinesiska regimen kunde ha byggt bostäder som folk skulle ha råd med om de verkligen ville, eftersom regimen i praktiken äger all mark i landet.

– Bostadsbubblan som utvecklats under de senaste två årtiondena är enbart den kinesiska kommunistregimens fel. Reform under det nuvarande politiska systemet är helt enkelt omöjligt.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31283/