Än finns det liv i Saab
En översnöad Saab utanför Saabs fabriker i Trollhättan. (Foto: AFP)


På torsdagskvällen ska eventuella bud på Saab Automobile vara inlämnade till General Motors, GM. Om det inte blir förlängt igen. Spyker är fortfarande aktuell och nya intressenter har tillkommit.

Det finns många Saab-entusiaster i världen som inte alls uppskattar att General Motors, GM, lägger ned Saab, sälj istället tycker de. En del av dessa Saab-entusiaster från USA och Kanada demonstrerade nyligen utanför GM:s högkvarter i Detroit.

När GM:s nye vd Ed Whitacre nyligen mötte pressen i Chicago trodde han inte att det skulle komma något nytt bud på Saab

Ändå har GM i flera omgångar förlängt tiden för sista budet. Nu gäller att ett bud måste vara inlämnat till GM före klockan 23 svensk tid, torsdagen den 7 januari.

Den 17 januari ska den svenska Saabklubben också demonstrera, i Trollhättan. Den dagen kanske Trollhätteborna vet hur resultatet blev för Saab och om de kan glädjas eller inte, men ”oavsett så förtjänar det en konvoj” med alla gamla Saab-modeller, skriver Saabklubben på sin hemsida.

Den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars är fortfarande med i leken och kommer att lämna ett tredje uppdaterat bud, enligt Sveriges Radio.

I elfte timmen har även andra intressenter dykt upp. Ett investmentbolag som håller en låg profil är det Luxemburgbaserade investmentbolaget Genii Capital, ett privat investment bolag som köpte in sig i Renaults Formel 1-team i mitten av december.

Statssekreterare Jöran Hägglund har träffat och har bekräftat till Dagens Industri att två svenska grupperingar vill göra en så kallad management-buy-out. Med det avses att Saabs företagsledning eller delar av den tar över verksamheten i det avvecklingshotade företaget. De båda svenska grupperingarna har ett problem ”ingen av dem har någon finansiering att visa upp” uppgav Hägglund.